ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κάλεσμα Αλέξη Τσίπρα για την οικοδόμηση της ΠΦΥ και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Ουσιαστικό κάλεσμα για την οικοδόμηση της ΠΦΥ με την συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απηύθυνε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Caravel κατά την διάρκεια διημερίδας για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κάλεσμα Αλέξη Τσίπρα για την οικοδόμηση της ΠΦΥ και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την παρουσία του στην διημερίδα ο Πρωθυπουργός, έστειλε σαφές μήνυμα, ότι στηρίζει ολόθερμα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς η λέξη μεταρρύθμιση έχει συνδυαστεί με σκληρά μέτρα και σκληρή αναπροσαρμογή, ωστόσο όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις, έχουν στόχο το άνοιγμα προς την κοινωνία, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

Μέχρι σήμερα ζήσαμε την έλλειψη αναγκαίου προσωπικού στο σύστημα υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τις ελλείψεις ενός οργανωμένου συστήματος υγείας, Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκονται τα νοσοκομεία ενώ είναι γεγονός ότι δίνουμε ελάχιστο βάρος στην πρόληψη. Η εικόνα της απορρυθμισμένης υγείας πρέπει να αλλάξει.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκκίνηση της ΠΦΥ (όπως είχε τονίσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός) με στόχο το νέο σύστημα να απλωθεί σε όλη την χώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και με απώτερη φιλοδοξία να γίνει μία εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί διαφάνειας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας, ότι εμείς δεν διαχειριστήκαμε τα δάνεια και τα διαφημιστικά πακέτα του υγειονομικού φορέα. Στα πλαίσια πάντα της διαφάνειας που πρεσβεύει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση της λίστας των χειρουργείων προκειμένου να πάψουν να υφίστανται τα φακελάκια, ενώ αναφερόμενος σε θέμα δημόσιας υγείας, υπογράμμισε, ότι θεσμοθετήσαμε το δικαίωμα για ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας, καταργήσαμε το 5 ευρώ στο ΕΣΥ, αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία και αυξήσαμε την χρηματοδοτική ροή προς τον ΕΟΠΥΥ. Δώσαμε προτεραιότητα στις προσλήψεις ώστε να στηριχθεί καλύτερα το σύστημα ενώ από το 2009 μέχρι το 2015 είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι είχαν πραγματοποιηθεί μόνο απολύσεις.

Φυσικά παραδέχθηκε πως οι πολίτες θα είχαν πληγεί περισσότερο, εάν όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, δεν υπήρχαν οι ΜΚΟ και οι εθελοντικές οργανώσεις να στηρίξουν.

pfy

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στην σημασία του σημερινού Eurogroup, τονίζοντας, ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκτός από τα θέματα λιτότητας που συζητούνται, τίθεται για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα τους χρέους και της ελάφρυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι φεύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο.

Κάθε βήμα προς τα εμπρός, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές είτε άμεσα, είτε μέσα από την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Ο κ. Γ. Δραγασάκης

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνηση κ. Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώνονται οι δυνατότητες και αυτό αποτελεί μία μεγάλη αντίφαση.

Ο κ. Δραγασάκης έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να βγούμε από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια και πως θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες υγείας από κάθε περικοπή των δαπανών και να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα. Ο Αντιπρόεδρος, αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος, στα Ιατρεία της Γειτονιάς και στο νέο ΕΣΥ που οικοδομείται.

Ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η ΠΦΥ αποτελεί την απάντηση στην κρίση και είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στην υγεία.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεκκίνηση της ΠΦΥ το 2016 (από την ολιστική αντιμετώπιση μέχρι την αποθεραπεία και την αποκατάσταση) με αλλαγή κουλτούρας και συνείδησης και με κοινωνικές συμμαχίες που χρειάζονται.

Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι έχει δώσει δείγματα γραφής με έμφαση στο κοινωνικό κράτος και στην δημόσια υγεία. Επεσήμανε ακόμη, ότι θα πρέπει να ανασχεθεί το τεράστιο κύμα της μετανάστευσης γιατρών στο εξωτερικό, δημιουργώντας αξιοπρεπείς προοπτικές και νέες ευκαιρίες μέσα από το άνοιγμα των κλειστών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ . Ακόμη, ενισχύουμε με επικουρικούς γιατρούς το ΠΕΔΥ και προχωράμε σε ενιαιοποίηση του εργασιακού καθεστώτος ενώ έχουμε εξασφαλίσει την αυξημένη ροή πόρων προς τον ΕΟΠΥΥ και την αυξημένη χρηματοδότηση προς το σύστημα υγείας.

Η ΠΦΥ τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα ξεκινήσει από τέσσερις αστικές περιοχές και μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς.

Διαβάστε ακόμη:

Σαρωτική αναδιοργάνωση των ΠΕΔΥ - Μόνο ένα 10% των ασφαλισμένων επισκέπτονται τις Μονάδες

ΠΦΥ: Το άδειο πουκάμισο στον δρόμο για να βρει το σώμα του...