ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Άρτας: Με καθημερινή εφημερία και όμως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του 2016

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας, ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά καθώς οι εργαζόμενοι, δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες τους εδώ και 5 μήνες, δηλαδή από την αρχή του 2016. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν οι  εργαζόμενοι στην Γενική τους Συνέλευση, ότι το το νοσηλευτήριο, είναι το μόνο στην επικράτεια που δεν έχει λάβει τα χρήματα για τις εφημερίες.

Νοσ. Άρτας: Με καθημερινή εφημερία και όμως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του 2016

Στην μνημονιακή Ελλάδα του 2016, όπου οι προσλήψεις εργαζομένων με 5μηνες, 8μηνες ή ετήσιες συμβάσεις βαφτίζονται «διορισμοί», η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης ονομάζεται «κοινωνική δικαιοσύνη» και ο κόφτης των μισθών και των συντάξεων «προαιρετικό μέτρο», ανθούν επίσης και διάφοροι «απεσταλμένοι» του Υπ. Υγείας στα δημόσια Νοσοκομεία, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και συνεχίζουν:

«Μιλάμε, βέβαια, για το Νοσοκομείο της Άρτας. Σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του 2016. Οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, οι τεχνικοί, επίσης δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες τους. Γι’ αυτό και από σήμερα (από τις 12 Μαίου) οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ πιθανώς στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν και οι οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά μένουν αδιάθετα, μέσα σε ένα πλαίσιο ασυννεννοησίας, ανευθυνότητας, ευθυνοφοβίας και, κυρίως και πάνω απ’ όλα, προκλητικής αδιαφορίας για το μέλλον των γιατρών, των υγειονομικών, του ίδιου του νοσοκομείου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα διορισμένα από το Υπ. Υγείας μέλη στο ΔΣ του Νοσοκομείου φτάνουν στο σημείο να εγκαλέσουν τους συναδέλφους γιατρούς, μέλη της 3μελούς επιτροπής του Νοσοκομείου, διότι " επέλεξαν να ασκήσουν ανοίκεια κριτική στους προϊσταμένους τους, για υπηρεσιακό ζήτημα". Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι η συνδικαλιστική δράση δεν γνωρίζει ιεραρχίες. Δε ρωτάνε τον κο Πολάκη, που τόσο του αρέσει να κυβερνά υπό το βλέμμα του Βελουχιώτη; Ας τους ενημερώσει, (κάτι θα θυμάται από τα παλιά), και μετά, ας παραιτηθούν.

b7b92c34a10bbf20ab6c4029d1f59e2b L

Αρκετά! Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Άρτας, αλλά και την συμμόρφωση των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου με τα ισχύοντα σε όλο το υπόλοιπο ΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ, μετά από πρότασή μας, ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να απαιτήσει από αυτόν την άμεση επίλυση του ζητήματος».

Η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας μετά την Γενική τους Συνέλευση στις 11 Μαίου έχει ως εξής:

«Σήμερα, Τετάρτη 11 Μάη 2016, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου με θέμα την μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και νυχτερινών για το 2016.
Το Νοσοκομείο Άρτας είναι το μόνο Νοσοκομείο στη χώρα που ενώ υπάρχουν τα κονδύλια για τις εφημερίες ιατρικού κι επιστημονικού προσωπικού, και για τα νυχτερινά και αργίες για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ΔΕΝ έχει υπάρξει καταβολή τους από τις αρχές του 2016 κι οι εργαζόμενοι συνολικά παραμένουν απλήρωτοι. Και τώρα έχουμε Μάη.

Τον τελευταίο μήνα (Απρίλης 2016 ) ζούμε παράλληλα υπό ένα κλίμα τρομερών πιέσεων κι αστυνομικού θρίλερ για το ποιος φταίει, αν φταίει, ποιος θα την «πληρώσει», ποιος έχει ποιες αρμοδιότητες κι ευθύνες και πως τις εκτελεί.
Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Από τις αρχές του 2016, τα νέα διορισμένα μέλη του ΔΣ και χωρίς να υπάρχει ακόμη Διοικητής, αρνούνται ότι έχουν αρμοδιότητες έγκρισης προγραμμάτων εφημεριών και βαρδιών, χωρίς γραπτώς να υποδεικνύουν ποιος είναι ο αρμόδιος και σε πλήρη αναντιστοιχία με τον προηγούμενο τρόπο έγκρισης, αλλά και με αυτόν που ακολουθείτε και τώρα σχεδόν συνολικά σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, η επίτροπος να μην θεωρεί τα εντάλματα και να τα στέλνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι.

Απέναντι στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εργαζόμενους, τα διορισμένα μέλη του ΔΣ, μόλις χθες (10 Μάη 2015) με γραπτή τους ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης, αποποιούνται κάθε ευθύνη, κατηγορούν κι εμμέσως απειλούν, τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ( αιρετό συνδικαλιστικό όργανο υπό την ΕΙΝΗ και την ΟΕΝΓΕ) που ανέδειξαν ως όφειλαν το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων και συνολικά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, όχι μόνο ως συνυπεύθυνους για την μη πληρωμή τους, αλλά και για « μη έλλογη και συνετή διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων» και για συνέργεια σε «μη νόμιμο, διαφανή κι αποτελεσματικό τρόπο» διοίκησης του νοσοκομείου.

Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση των διορισμένων μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου, που αντί να ζητήσουν συγνώμη για την ανεπάρκεια που επέδειξαν και σήμερα βρισκόμαστε απλήρωτοι, ζητάνε και τα ρέστα.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων αποφάσισε ότι σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα, θεωρώντας υπεύθυνη την νέα Διοίκηση, το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση αφού πια τα εντάλματα και οι καταστάσεις πληρωμής βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η κυβέρνηση από την μια με ΠΝΠ παίρνει τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, βάζει το λαό και τον τόπο υπό μόνιμο καθεστώς μνημονίου, ανατρέπει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάνει φοροεπιδρομή με οριζόντιους φόρους, εξαπολύει πογκρόμ κατά του κόσμου της δουλειάς, εξαθλιώνει την κοινωνία, ξεπουλάει λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιεί κοινωνικά αγαθά και από την άλλη κάνει τον «κινέζο» και επιχειρεί μέσω των διορισμένων μελών του ΔΣ να μεταθέσει τις ευθύνες που έχει, στις πλάτες των εργαζομένων του Νοσοκομείου για το γεγονός του ότι εδώ και 5 μήνες είμαστε απλήρωτοι.

Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου μας είναι εκτός λειτουργίας εδώ κι ένα μήνα περίπου λόγω βλάβης, τα περιστατικά κατευθύνονται στα τοπικά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία αδυνατούν να παρέχουν πλήρη κάλυψη του εύρους των περιστατικών και των αναγκών. Απαιτείται άμεσα διαδικασία επισκευής του υπάρχοντος για λόγους δημοσίου συμφέροντος κι έναρξη διαδικασιών για την αγορά νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου, αφού ο συγκεκριμένος λειτουργεί στο Νοσοκομείο εδώ και 15 χρόνια κι έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά».

Οι εργαζόμενοι, θα πραγματοποιήσουν Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16 Μάη 2016, στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

«Το ριφιφί συνεχίζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση»: Σκληρή ανακοίνωση και κινητοποιήσεις από τους γιατρούς Αχαίας