ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Λιθουανία δείχνει το δρόμο της καινοτομίας στην Υγεία - Κλινικές Έρευνες, ΣΔΙΤ, στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

Στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα αφορά στη διαπραγμάτευση για την καινοτομία, αλλά και στην επέκταση της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα της Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) προχωράει η Λιθουανία, αντιλαμβανόμενη τη σημασία των νέων μεθόδων στην οικονομία της υγείας.

Η Λιθουανία δείχνει το δρόμο της καινοτομίας στην Υγεία - Κλινικές Έρευνες, ΣΔΙΤ, στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

Στα τέλη του Απριλίου ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA, Richard Bergström και ο Λιθουανός Υπουργός Υγείας, Juras Pozela συζήτησαν την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθερότητας, μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των λιθουανικών αρχών και θα ισχύει έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, υπέγραψαν μια επιστολή πρόθεσης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία συνεργασίας για την περίοδο 2017-2020.

Σε αντιδιαστολή με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα, αναφορικά με το να προχωρήσουν θέματα καινοτομίας και μεταρρυθμίσεων, η χώρα αυτή της Βαλτικής βάζει στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα και διασφαλίζοντας πως είναι σε ισχύ ο απαραίτητος προϋπολογισμός, ώστε να υπάρχει χώρος γι αυτές τις καινοτομίες, καθιστώντας, παράλληλα, τη Λιθουανία πιο ελκυστική για τη διενέργεια κλινικών ερευνών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου ο Λιθουανός Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων, την ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει ανοικτά την επιθυμία της να προσελκύσει επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία.

Τα καινοτόμα φάρμακα είναι βασικό συστατικό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, σύμφωνα με τον Richard Bergström.
«Οι ασθενείς και η κοινωνία ως σύνολο θα επωφεληθούν από τη συνεργασία μεταξύ της Λιθουανίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Προσφέρει ευκαιρία σε επαγγελματίες υγείας να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους. Αυτή η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει ήδη επιτύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Bergström.

Μάλιστα, τόνισε ότι, πέρα από την πρόσβαση στα φάρμακα, η φαρμακοβιομηχανία, με επικεφαλής την EFPIA, εστιάζει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επαλήθευσης της γνησιότητας των φαρμάκων, που στοχεύει στον περιορισμό των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αλλά και στην εφαρμογή ενός κώδικα δεοντολογίας, με στόχο τη Διαφάνεια των Συναλλαγών μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών και των επαγγελματιών υγείας/οργανισμών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υγείας και των επικεφαλής της Ένωσης της Βιομηχανίας Καινοτόμων Φαρμάκων Valentinas Gavrilovas, της ένωσης μέλους της EFPIA.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία, για αποδεκτές τιμές αποζημίωσης στα ΦΥΚ

Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Η αγορά προετοιμάζεται για την Ευρωπαϊκή Οδηγία - Στόχος η ασφάλεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

Το παράδειγμα της Ισπανίας και τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία...