ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Το προσφυγικό, ευκαιρία να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικά το σύστημα υγείας

Την ευκαιρία να αναπτύξουμε το σύστημα υγείας και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα, επανέλαβε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily και του Boussias την Τρίτη, σημειώνοντας, ότι οι δομές υγείας στη χώρα μας πρέπει να δουν τις αδυναμίες τους, για να βελτιωθούν.

Μπασκόζος: Το προσφυγικό, ευκαιρία να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικά το σύστημα υγείας

Άλλα σημεία της ομιλίας του ΓΓ Δημόσιας Υγείας συνοψίζονται παρακάτω:

Η προστασία της υγείας των μεταναστών αποτελεί προστασία της Δημόσιας Υγείας. Άλλαξε η εποχή. Εκεί που μιλάγαμε μόνο για τα προβλήματα δημόσιας υγείας του χειμώνα, τώρα αναγκαστικά εξετάζουμε και του καλοκαιριού.

Τραύματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι τα βασικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και των μεταναστών. Μεγάλη σημασία έχει η παιδιατρική και μητρική φροντίδα.

Αναφερόμενος στην υγειονομική βόμβα συνεπεία του προσφυγικού, ο κ. Μπασκόζος, τόνισε: «Η «υγειονομική βόμβα» είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας. Αν το σύστημα υγείας ανταποκριθεί και τηρούνται οι κατάλληλης συνθήκες υγιεινής, δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε:

Το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη. Οι εμβολιασμοί είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης. Ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μετά η εμβολιαστική καμπάνια πρέπει να προχωρήσει και στο γενικό πληθυσμό.

Μια πρωτοπόρα ενέργεια για τη χώρα μας είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία των Προσφύγων και των Μεταναστών. Μερικές από τις ενέργειες θα είναι η πλήρης υγειονομική καταγραφή, οι εμβολιασμοί, προστασία από τα κουνούπια, κλπ. συνεργαζόμαστε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον νέο πρόεδρο κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, με το ΕΚΑΒ, και με τις υπεύθυνες ΜΚΟ.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, αλλά χρειαζόμαστε περεταίρω υποστήριξη για ένα Πανευρωπαϊκό ζήτημα.