ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κ. Μπαργιώτας: Η ΗΔΙΚΑ μπλοκάρει την ηλ. συνταγογράφηση στα δημοτικά ιατρεία

Ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό των δημοτικών ιατρείων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατέθεσε την Παρασκευή 3 Ιουνίου ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας στη Βουλή.

Κ. Μπαργιώτας: Η ΗΔΙΚΑ μπλοκάρει την ηλ. συνταγογράφηση στα δημοτικά ιατρεία

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαργιώτας επισημαίνει ότι ενώ στο ν. 4368/2016 ρητά αναφέρεται ότι στους ανασφάλιστους η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται και μέσω δημοτικών ιατρείων, η συνταγογράφηση των δικαιούχων δεν είναι εφικτή, καθώς η ΗΔΙΚΑ έχει μπλοκάρει την επιλογή αυτή για όλα τα Δημοτικά Ιατρεία, διότι δεν τα θεωρεί Δημόσιες Μονάδες Υγείας.

Αναλυτικά:

«Την αδυναμία συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών –που υπάγονται στο Ν. 4368/2016- από τα Δημοτικά Πολυϊατρεία ανέδειξε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Ενώ στο ν. 4368/2016 ρητά αναφέρεται ότι στους ανασφάλιστους η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται και μέσω δημοτικών ιατρείων, η συνταγογράφηση των δικαιούχων δεν είναι εφικτή. Η ΗΔΙΚΑ έχει μπλοκάρει την επιλογή αυτή για όλα τα Δημοτικά Ιατρεία, διότι δεν τα θεωρεί Δημόσιες Μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Λαρισαίων που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία Δημοτικού Πολυϊατρείου με στόχο τη παροχή υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) Δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε άπορους και ανασφάλιστους, οι οποίοι είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου μας, στα μέλη των ΚΑΠΗ και στα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών,

β) Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε θέματα δημόσιας υγείας μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις ημερίδες, προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού, προγράμματα εμβολιασμών,

γ) Παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών πρόληψης ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Μάλιστα, προκειμένου να παρέχει φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους που υπάγονται στο Ν. 4368/2016, πιστοποιήθηκε μετά τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του ΕΟΠΥΥ στην ηλεκτρονική βάση της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούν οι ιατροί χρήστες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΣ) που εργάζονται στα εν λόγω ιατρεία να συνταγογραφούν χρησιμοποιώντας τον μοναδικό κωδικό που έχουν λάβει από την Υπηρεσία της ΗΣ.

Επειδή τα Δημοτικά Πολυϊατρεία συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όσο και στην αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό, αν είναι σε γνώση του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά Δημοτικά Πολυϊατρεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Δήμου Λαρισαίων, και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί και πότε, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα».