ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το υπ. Υγείας διευκρινίζει ότι μέχρι τέλος του 2017 θα έχουν διάρκεια όλες οι ατομικές συμβάσεις

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 θα έχουν διάρκεια οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο αλλά και γενικότερα όλες οι ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μεταξύ Δημόσιων Φορέων Υγείας και υπαλλήλων, όπως δηλώνει την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Το υπ. Υγείας διευκρινίζει ότι μέχρι τέλος του 2017 θα έχουν διάρκεια όλες οι ατομικές συμβάσεις

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ και άλλους κύκλους, σχετικά με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο αλλά και γενικότερα όσον αφορά τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μεταξύ Δημόσιων Φορέων Υγείας και υπαλλήλων που απασχολούνται ή απασχολούνταν παλαιότερα στις υπηρεσίες εστίασης, φύλαξης και καθαρισμού, ως υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει:

- Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
- Είναι σαφής η βούληση του Υπουργείου Υγείας για ανανέωση των συμβάσεων μετά τη λήξη τους.
- Οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας, όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, εμπρόθεσμη καταβολή μισθού, άδειες μητρότητας – ασθενείας κ.λπ.
- Φορέας ασφάλισης των εργαζόμενων θα είναι το ΙΚΑ.
- Οι εργαζόμενοι άνω των 6 ωρών ημερησίως θα δικαιούνται Βαρέα – Ανθυγιεινά ένσημα.
- Οι ώρες εργασίας και το πρόγραμμα των εργαζομένων θα προσδιορίζονται μέσω απ’ ευθείας συνεννόησης των ίδιων των εργαζομένων με τη Διοίκηση του Φορέα.
- Το δημοσιονομικό όφελος από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.
- Τέλος, το πρόβλημα πληρωμής των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα στο Δρομοκαΐτειο έχει λυθεί, καθώς σήμερα πιστώθηκε στο λογαριασμό του Νοσοκομείου το σύνολο των οφειλομένων έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εξοφληθούν για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέχεια του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) έχει σταλεί από τις 22 Μαρτίου, στα νοσοκομεία και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία έχει εκφραστεί η σαφής πολιτική βούληση και έχει δοθεί η κατεύθυνση να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και τον εκφοβισμό και να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του νόμου υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου απ’ ευθείας με τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς.