ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δέσμευση ΔΗΠΑΚ για υπεράσπιση των γιατρών του ΕΣΥ και για δημόσια & δωρεάν υγεία

Την δέσμευση ότι από τη θέση που της αναλογεί στο προεδρείο της Ομοσπονδίας θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών, και θα πρωτοστατήσει στον κοινό αγώνα υγειονομικών και ασθενών για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, δίνει η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών), με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με θέμα την εκλογή Προδρείου. 

Δέσμευση ΔΗΠΑΚ για υπεράσπιση των γιατρών του ΕΣΥ και για δημόσια & δωρεάν υγεία

Όπως αναφέρει ειδδικότερα η ΔΗΠΑΚ:

Στις 10/06/2016 συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με θέμα την εκλογή Προδρείου. Θυμίζουμε ότι στις 1 Ιουνίου είχε συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Η σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι: ΔΗΠΑΚ Γιατρών 3 έδρες,Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή 2 έδρες, ΜΕΤΩΠΟ 2 έδρες, ΔΗΚΝΙ 1 έδρα, ΠΑΣΚΕ 1 έδρα.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο για να εκφραστεί η βούληση των συναδέλφων και η κάθε παράταξη να πάρει τη θέση που της αναλογεί με βάση τη δύναμη της. Δηλαδή για Πρόεδρο τη ΔΗΠΑΚ (1η δύναμη), για γραμματέα το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (2η δύναμη), για Αντιπρόεδρο Α το ΜΕΤΩΠΟ (3η δύναμη), για ταμία τη ΔΗΚΝΙ (4η δύναμη), για Αντιπρόεδρο Β τη Συμπαράταξη.

Ξεκαθάρισε ότι αυτή η θέση δεν σημαίνει συμφωνία με τις θέσεις των άλλων παρατάξεων, από τις οποίες τη χωρίζει άβυσσος.
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δήλωσε ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο τη ΔΗΠΑΚ , για Γραμματέα το Ε.Κ.Α. και για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου λευκό.

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρότειναν επίσης αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο. Έθεσαν όμως σαν προυπόθεση για τη συμμετοχή τους στο προεδρείο να τους ψηφίσει το Ε.Κ.Α. Είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποίησαν προσχηματικά τη στάση του Ε.Κ.Α.για να βάλουν εμπόδια στην εκλογή προεδρείου και στη λειτουργία της ομοσπονδίας. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί δέχτηκαν να είναι στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, αφού το Ε.Κ.Α. δεν συμμετέχει.

Το ΜΕΤΩΠΟ(ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής για «αργότερα, για να ωριμάσουν οι συνθήκες» χωρίς να καταφέρει να εξηγήσει τι εννοούσε. Είχε το θράσος μάλιστα να κατηγορήσει τη ΔΗΠΑΚ για ανεξήγητη «βιασύνη και πρεμούρα» ενώ έχουν περάσει δύο μήνες(!) από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που επιδίωξαν ήταν να μην εκλεγεί προεδρείο για να τροφοδοτούν με συκοφαντικές ανώνυμες ανακοινώσεις το ygeianet να καταγγέλει τη ΔΗΠΑΚ ότι οδηγεί την ομοσπονδία σε διαλυτική κατάσταση. Ενδεικτικό της τυχοδιωκτικής τους στάσης είναι ότι ενώ αρχικά δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα, στην πορεία ο ένας απείχε και ο άλλος ψήφισε λευκό!

Τελικά η Εκτελεστική Γραμματεία εξέλεξε ομόφωνα (με 9 ψήφους) πρόεδρο την Αφροδίτη Ρέτζιου από τη ΔΗΠΑΚ και κατά πλειοψηφία (με 5 ψήφους) γενικό γραμματέα τον Πάνο Παπανικολάου από το ΕΚΑ. Παρά την επιμονή της ΔΗΠΑΚ να συνεχιστεί η διαδικασία, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους συναδελφους που τους ψήφισαν. Φαίνεται ότι η μόνη θέση που τους ενδιαφέρει είναι αυτή του προέδρου!

Ένα είναι το σίγουρο. Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα έδρασαν ενιαία ,πιπιλώντας την ίδια επιχειρηματολογία λες και καθοδηγούνται από το ίδιο κέντρο.

Ας το πάρουν χαμπάρι. Μπορεί να μην ανατράπηκαν ριζικά οι συσχετισμοί στην ομοσπονδία, όμως δεν είναι όπως πριν. Οι μέχρι σήμερα προνομοιακοί συνομιλητές του Υπουργείου Υγείας έχασαν το μισό της δύναμης τους στις εκλογές της ΟΕΝΓΕ και είναι τρίτη δύναμη, είτε τους αρέσει είτε όχι. Οι συνάδελφοι ανέδειξαν τη ΔΗΠΑΚ σε πρώτη δύναμη. Θα δυσκολευτούν πολύ από δώ και στο εξής να βάλουν την ομοσπονδία στο γύψο όπως έκαναν μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν ήταν «στα κάγκελα».
Ας σταματήσουν να κάνουν θόρυβο και φασαρία. Άλλωστε ο άδειος τενεκές κάνει τον πιο πολύ θόρυβο και τείνουν να ταυτιστούν μαζί του το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Με σοβαρά αιτήματα & προβληματισμό για την επόμενη ημέρα της υγείας, η 24ωρη απεργία