ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα με τη χαμηλότερη δυνατή συμμετοχή

Η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα και μάλιστα με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή, αποτελεί σοβαρή προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Pricing & Reimbursement που γίνεται σήμερα.

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα με τη χαμηλότερη δυνατή συμμετοχή

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η μέχρι σήμερα αδράνεια της Πολιτείας οδήγησε σε στρεβλώσεις τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

Η εφαρμογή Εθνικών Σχεδίων για κάθε πάθηση με τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα, ενώ τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και οι Ειδικές Επιτροπές, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα οδηγήσουν σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άλλα βασικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η θετική λίστα και η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.

«Η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Σημαντικό μέλημα της Πολιτείας είναι η αποπληρωμή των χρεών των παρόχων υγείας και εργάζονται όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που χρειάζονται οι πάροχοι υγείας είναι ένα σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.