ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Ινστιτούτου Παστέρ και τη Δημόσια Υγεία»

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου στο Newsbomb.gr για τα «ληγμένα εμβόλια κατά της φυματίωσης»

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Ινστιτούτου Παστέρ και τη Δημόσια Υγεία»

Της Διονυσίας Προκόπη

Χιλιάδες ληγμένα εμβόλια κατά της φυματίωσης «σαπίζουν» στους διαδρόμους του Ινστιτούτου Παστέρ, τα οποία κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο μισό εκατομμύριο ευρώ, διατείνεται σημερινό (07/07/2016) δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», καταλογίζοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφήνοντας αιχμές για «διαφθορά».

Ωστόσο, το δημοσίευμα αποτελεί «αποκύημα φαντασίας», δηλώνει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βασίλης Τσίκαρης. Χρησιμοποιώντας ορισμένα αληθή στοιχεία, βγάζει «λανθασμένα συμπεράσματα», τα οποία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στα γεγονότα» τονίζει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», το Ινστιτούτο Παστέρ, μπροστά στο ογκούμενο κύμα εισροών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, προμηθεύτηκε 40.000 εμβόλια BCG τον Απρίλιο του 2016, τα οποία όμως έληγαν μόλις 1,5 μήνα μετά, στις 31/05/2016. Διαγωνισμός δεν έγινε για την προμήθεια των εμβολίων, υποστηρίζουν τα «Νέα», ενώ κατά την ημερομηνία λήξης των εμβολίων είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 4.000 εμβόλια. Το project κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ, με τα κουτιά των άχρηστων εμβολίων να παραμένουν σε κάποιους διαδρόμους του Ινστιτούτου Παστέρ, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr