ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε πλήρες αδιέξοδο υγεία, ασθενείς, εργαζόμενοι - Ένα δισ. clawback & rebate θα πληρώσουν οι βιομηχανίες

Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται ότι οδεύει η υγεία, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το σύστημα σταθεροποιείται και ότι η αβεβαιότητα της προηγούμενης χρονιάς μένει πίσω.

Σε πλήρες αδιέξοδο υγεία, ασθενείς, εργαζόμενοι - Ένα δισ. clawback & rebate θα πληρώσουν οι βιομηχανίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασθενείς και εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) γεύονται καθημερινά τις τραγικές και επικίνδυνες ελλείψεις μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, αφού τα χαράτσια δεν σταματούν δημιουργώντας ασφυκτικό κλίνμα και την ώρα μάλιστα που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τα ληξιπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και σημαντικές ελλείψεις, σχεδόν στα πάντα αποτελούν την καθημερινότητα του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ για τις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τα νησιά.

Να θυμίσουμε, ότι 220 κλίνες σε ΜΕΘ δεν λειτουργούν, οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις φθάνουν έως και 12 μήνες, με το προσωπικό του ΕΣΥ να έχει μειωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά 4.000, και 7.000 εργαζομένους να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Επιπλέον, το 2016, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία θα λάβουν €350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2015.

Η ασφυκτική πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής εδώ και χρόνια καταλήγει σε συνεχείς μειώσεις των δημοσίων δαπανών για την υγεία, οι οποίες όπως έχει προειδοποιήσει ο ιατρικός κόσμος έχουν πλέον ξεπεράσει το όριο ασφάλειας, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να εμφανίζεται δραματικά εξασθενημένο και να κινδυνεύει.

Μετακύλιση του κόστους της δαπάνης σε ασθενείς και φαρμακευτικές

Μέρος των περικοπών της δημόσιας δαπάνης για την υγεία έχει επιχειρηθεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, κυρίως, όμως με την μετακύλισή τους σε τρίτους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της υγείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγούν, την υπερβάλλουσα δαπάνη την επωμίζεται τελικά ο ίδιος ο ασθενής με την αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ εξανεμίζονται τα όποια κίνητρα για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της υγείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της που έρχονται σε αντίθεση με τις ακολουθούμενες πολιτικές, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιδιώκει τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, την επάρκεια καθώς και τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων με φάρμακα και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά.

Στο €1 δισ. συνολικά clawback & rebate

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η πολιτική υγείας αποτελεί η Υπουργική Απόφαση για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα €570 εκατ., τοποθετώντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ήδη σύμφωνα με το ΣΦΕΕ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική και η νοσοκομειακή δαπάνη οδεύουν σε ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα. Το πρώτο τετράμηνο του έτους η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στα €140 εκατ. και στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα €420 εκατ., ενώ και η υπέρβαση για τη νοσοκομειακή δαπάνη (ΕΣΥ) υπολογίζεται στα 66 εκατ., που σημαίνει ότι η συνολική ετήσια υπέρβαση, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης σε ιδιωτικές κλινικών, θα πλησιάσει τα €220 εκατ., με τις φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώνουν το υπερβάλλον ποσό σε clawback.

Με τους υπολογισμούς του ΣΦΕΕ, μόνο για τα νοσοκομεία οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν σεclawback το 28% του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία. Στο τέλος του χρόνου ο κλάδος θα κληθεί να καταβάλει €640 εκατ., διπλάσιο clawback από το 2015, ενώ αν συνυπολογιστεί και το rebate, oi φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε μια αγορά που εκτιμάται περίπου στα 3 δισ.

Βόμβα για την ομαλή προμήθεια σε φάρμακα το νοσοκομειακό clawback

Παράλληλα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για το νοσοκομειακό clawback, σε περίπτωση που οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν καταφέρουν να καταβάλουν τα ποσά που τους αναλογούν, θα διακοπεί κάθε συμβατική σχέση με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Όπως εξηγούν Ενώσεις Ιατρών, η συγκεκριμένη πρόβλεψη ενδέχεται να διαταράξει την ομαλή προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων, ιδίως σε ακριβά φάρμακα, στερώντας από τους ασθενείς με σοβαρά και χρόνια νοσήματα τα φάρμακά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοβιομηχανία, ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική υγεία, στηλιτεύουν το clawback που εισέβαλλε στην χώρα, ως «κόφτης»

ΠΟΕΔΗΝ: Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει