ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Κανείς δεν φταίει» για το μολυσμένο με ηπατίτιδα Β αίμα, στην Κύπρο

Μεγάλη αναστάτωση είχε προκληθεί την άνοιξη στιςυγειονομικές αρχές της Κύπρου μετά το θάνατο ενός 58χρονου ασθενούς από τηνΠάφο, εξαιτίας μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό της ηπατίτιδας Β αίματος.
«Κανείς δεν φταίει» για το μολυσμένο με ηπατίτιδα Β αίμα, στην Κύπρο

Μεγάλη αναστάτωση είχε προκληθεί την άνοιξη στιςυγειονομικές αρχές της Κύπρου μετά το θάνατο ενός 58χρονου ασθενούς από τηνΠάφο, εξαιτίας μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό της ηπατίτιδας Β αίματος. Ηέρευνα που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε αλλά στο πόρισμα δεν αναφέρονται τα ονόματατων υπεύθυνων για το δραματικό γεγονός. Ήδη, ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδηςζήτησε διευκρινίσεις προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο 58χρονος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τονπερασμένο Ιανουάριο στο νοσοκομείο της Πάφου. Κατά τη διάρκειας τηςεπέμβασης, χορηγήθηκαν στον ασθενή τρεις φιάλες αίματος και τέσσερις φιάλες πλάσματος,προερχόμενες από επτά συνολικούς αιμοδότες. Όπως διαπιστώθηκε, ένας εκ τωναιμοδοτών ήταν φορέας του ιού ηπατίτιδας Β.

Τρεις μήνες μετά την επέμβαση, ο 58χρονος μεταφέρθηκε στονοσοκομείο με φοβερούς πόνους στην κοιλιά εξαιτίας του ιού της ηπατίτιδας Β καιτελικά πέθανε στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η υπόθεση ήρθε στο φως μετά απόέρευνα που ακολούθησε καταγγελία των συγγενών του 58χρονου.

Στο πόρισμα του ελέγχου επιρρίπτονται ευθύνες σελειτουργούς, που δεν κατονομάζονται, αλλά και στις διαδικασίες, πουακολουθούνται σε σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οιαναφορές που γίνονται είναι γενικές, χωρίς να διευκρινίζονται τα σημεία τηςδιαδικασίας, που χρήζουν βελτίωσης.