ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Λαϊκό: Μία νοσοκόμα για 45 ασθενείς, κλειστά 8 κρεβάτια ΜΕΘ

Επισφαλής είναι πλέον η λειτουργία του Λαϊκού νοσοκομείου Αθηνών, καθώςη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί σε επικίνδυνες για την υγεία τωνασθενών πρακτικές.
Λαϊκό: Μία νοσοκόμα για 45 ασθενείς, κλειστά 8 κρεβάτια ΜΕΘ

Επισφαλής είναι πλέον η λειτουργία του Λαϊκού νοσοκομείου Αθηνών, καθώςη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί σε επικίνδυνες για την υγεία τωνασθενών πρακτικές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΛαικόΝοσοκομείο, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 180 εργαζόμενοικαι την επόμενη χρονιά το πρόβλημα που δημιουργείται από τις συνταξιοδοτήσειςθα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα εμφανήσε κλάδους όπως των τραυματιοφορέων, των βοηθών θαλάμου, των εργατών αλλά καιστον νοσηλευτικό κλάδο και όχι μόνο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τουνοσοκομείου:

--Το φαινόμενο να μεταφέρουν οι συνοδοί τους συγγενείςασθενείς τους με τα φορεία ή τα αμαξίδια, είναι πλέον καθημερινό και μόνιμο.

--Ένας τραυματιοφορέας μεταφέρει μόνος του υπέρβαρους, καταγματίες,χειρουργημένους κ.τ.λ. με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον ασθενή. Η διακίνηση τωνπεριστατικών είναι αδύνατον να είναι έγκαιρη.

--Η κάλυψη της νυχτερινής βάρδιας της γενικής εφημερίαςγίνεται πολλές φορές μόνο από 3 τραυματιοφορείς!

--Υπάρχουν κλινικές όπου 1 Νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 45ασθενείς! Η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά την ανάπαυση ανάμεσασε δύο βάρδιες έχει γίνει καθεστώς.

--Η έλλειψη προσωπικού στερεί από τους ασθενείς 2χειρουργικά τραπέζια τα οποία παραμένουν κλειστά.

--Στερεί επίσης κρεβάτια από τη Μ.Ε.Θ., όπου από τα 17κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 9.

--Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καθορίζεται απότο υπ` αρ. Α2γ/288ΥΑ(ΦΕΚ 107/8-3-1987, τεύχος Β) στο οποίο αναφέρεται ρητά πως1 Νοσηλευτής πρέπει να έχει υπό την παρακολούθησή του 3 λειτουργούνταμηχανήματα. Καθώς επίσης και ο Νοσηλευτής που αναλαμβάνει ασθενή με θετικόαυστραλιανό αντιγόνο (ηπατίτιδα Β) στην ειδικά διαμορφωμένη μονάδα (κίτρινημονάδα) απαγορεύεται να νοσηλεύει συγχρόνως και άλλους ασθενείς εκτός κίτρινηςμονάδας.

Η παραπάνω νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά, καθώς κάθενοσηλευτής-τρια αναλαμβάνει συγχρόνως 4 και 5 λειτουργούντα μηχανήματα ή τηνταυτόχρονη παρακολούθηση ασθενών με θετικό και αρνητικό αυστραλιανό αντιγόνο.

Οι συνέπειες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να καταστούνεπικίνδυνες τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, όσο και τωνεργαζομένων. Επιπρόσθετα, ο εργαζόμενος σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε νααντιμετωπίσει ακόμα και πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Λαικού καλεί «κάθε θεσμικόπαράγοντα του Νοσοκομείου, την Διοίκηση, καθώς και την πολιτική ηγεσία τουΥπουργείου, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα ώστε να μηβρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε για ασθενή είτε για εργαζόμενο,σε οποιοδήποτε τμήμα ή χώρο του Νοσοκομείου».