ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Εγκύκλιος Παπανικολάου με όλα τα μέτρα και τις Οδηγίες προς όλους

Επικαιροποιημένη εγκύκλιος στην οποία θα αναφέρονται όλα τα μέτρα και οι οδηγίες για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τρίτη, από την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου.

Έμπολα: Εγκύκλιος Παπανικολάου με όλα τα μέτρα και τις Οδηγίες προς όλους

Η εγκύκλιος θα απευθύνεται όχι μόνο στους διοικητές και εργαζομένους στο ΕΣΥ αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους και στον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, αποφασίστηκε η λειτουργία ενός ακόμη θαλάμου απομόνωσης (του τρίτου κατά σειρά) στο νοσοκομείο Σωτηρία, καθώς και η λειτουργία μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να υποστηρίξει πιθανό κρούσμα στην Ελλάδα. Ο νέος θάλαμος στο Σωτηρία, κρίθηκε απαραίτητος και έρχεται να συμπληρώσει δύο ακόμη θαλάμους απομόνωσης που υπάρχουν στο Αμαλία Φλέμιγκ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι ΜΕΘ στο Αμαλία Φλέμιγκ δεν υπάρχει, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς το πιθανό περιστατικό που ενδεχομένως να νοσηλευθεί, ενδέχεται να εμφανίσει πολυοργανική ανεπάρκεια και έτσι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Όπως δηλώνει στο on Μed η κυρία Παπανικολάου, στην φάση αυτή, εκτός από την ψυχραιμία και την ετοιμότητα, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν τα σωστά βήματα με την ευλαβική μορφή ενός Πρωτοκόλλου. Δείτε για παράδειγμα την στάση της Ισπανίας, η οποία ακολουθεί σωστά το Πρωτόκολλο –και επιπλέον η νοσοκόμα που είχε μολυνθεί είναι καθαρή και δεν είναι πλέον φορέας του ιού-, ενώ στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γι' αυτούς που νοσούν. Επομένως, είναι σημαντικό, επαναλαμβάνει η γενική γραμματέας να γίνουν τα σωστά βήματα και να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Παπανικολάου, έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά νέα για την αντιμετώπιση του ιού διεθνώς, αφού δύο χώρες που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα, η Σενεγάλη και η Νιγηρία, είναι πλέον απαλλαγμένες από τον Έμπολα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε χθες, να καταβάλει αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, προσφέροντας «εγγυήσεις» για την απομάκρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσβάλλεται από την ασθένεια.

Παράλληλα, είναι έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» στις τρεις αυτές χώρες, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Τι αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Έμπολα: Ένας ακόμη θάλαμος & μία ΜΕΘ στο Σωτηρία για την αντιμετώπιση του ιού

Ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζετε για τον Έμπολα