ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εργαζόμενοι του Αμαλία Φλέμιγκ: Δίνουν το Νοσοκομείο σε ιδιώτες

Για φωτογραφική διάταξη που επιχειρεί να καταργήσει το «Αμαλία Φλέμιγκ», δίνοντάς το σε ιδιώτες, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αναφερόμενοι στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Εργαζόμενοι του Αμαλία Φλέμιγκ: Δίνουν το Νοσοκομείο σε ιδιώτες

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» υπάγεται στο ΕΣΥ, ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ το 1986 και προήλθε από την ενοποίηση τριών πρώην ιδιωτικών κλινικών. Η μία εξ αυτών ήταν η ιδιωτική κλινική Τσαγκάρη, το κτίριο της οποίας αποτελεί σήμερα την κεντρική πτέρυγα του «Αμαλία Φλέμιγκ». Το κτίριο ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία «Νοσοκομείο Κ. Τσαγκάρης Α.Ε.» και όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο νοσοκομείο το νοικιάζει από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αρχικά ανήκε σε ιδιώτη και αυτή τη στιγμή βασικός της μέτοχος είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το άρθρο 31 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές, που πριν από το 1991συνήψαν ιδιότυπες συμβάσεις με το ΙΚΑ και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στο ΕΣΥ και οι οποίες δεν κατάφεραν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 235/2000 και να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους λόγω μίσθωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, να αποκτήσουν άδεια υποβάλλοντας μόνο μία αίτηση εντός 12 μηνών.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμιγκ», το άρθρο αυτό φωτογραφίζει το «Νοσοκομείο Κ. Τσαγκάρης Α.Ε.» και δίνει τη δυνατότητα σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία εδώ και δεκαετίες δεν έχει νοσηλευτική δραστηριότητα, να αποκτήσει "αυτόματα" άδεια λειτουργίας με μια απλή αίτηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου έχει ως εξής:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Α. ΦΛΕΜΙΓΚ
ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ: Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΘΕΜΑ: Το 'φωτογραφικό' άρθρο 31 ( Ισχύς αδειών ιδιωτικών κλινικών ενταγμένων στο ΕΣΥ)
του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείου Α. Φλέμιγκ, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι: Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας ( Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας), στο άρθρο 31 (Ισχύς αδειών ιδιωτικών κλινικών ενταγμένων στο ΕΣΥ), επιχειρείται με φωτογραφικό τρόπο το κλείσιμο του Νοσοκομείου Α.ΦΛΕΜΙΓΚ και το πέρασμα του στον Ιδιωτικό τομέα.

Σας είναι πιστεύουμε γνωστό πως η αρχική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να κλείσει το Νοσοκομείο, ύστερα από την αντίδραση των εργαζομένων αλλά και την ισχυρή έκφραση, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, των κατοίκων της περιοχής μας, υποχρέωσαν το Υπουργείο σε αναδίπλωση και αναίρεση, πρόσφατα, των αποφάσεών του. Ο αν. Υπουργός κ. Γρηγοράκος μάλιστα έκανε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο, περί της διατήρησης και ενίσχυσης του Α. Φλέμιγκ.

Με το υπό ψήφιση άρθρο 31, δίνεται η δυνατότητα με μια απλή αίτηση, σε μια ιδιωτική εταιρεία, την ¨Νοσοκομείο Τσαγκάρη Α.Ε¨ , η οποία εδώ και δεκαετίες δεν έχει καμία απολύτως δραστηριότητα, και προφανώς καμία σχέση με παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, να αποκτήσει "αυτόματα" άδεια λειτουργίας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, την απομάκρυνση και αποβολή από τις σημερινές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Α. ΦΛΕΜΙΓΚ (που είναι ενοικιαστής του χώρου) .

Το Σωματείο εργαζομένων εκτιμά ότι η ψήφιση του επίμαχου άρθρου, που είναι απολύτως φωτογραφικό, θα αποτελέσει την κερκόπορτα που θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο ένα Δημόσιο Νοσοκομείο και το πέρασμά του στον ιδιωτικό τομέα.

Στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης όπου ο πολίτης την ώρα της ανάγκης ψάχνει αποκούμπι στο δημόσιο σύστημα υγείας, το κλείσιμο και η ιδιωτικοποίηση Νοσοκομείων αποτελεί άκρως αρνητική εξέλιξη τόσο για τους χρήστες υπηρεσιών υγείας όσο και για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

Η απόφαση πολιτών και εργαζομένων είναι κοινή και απολύτως εκπεφρασμένη: Απαιτούμε το Α. Φλέμιγκ να παραμείνει δημόσιο, να στηριχτεί και να αναπτυχθεί. Σας καλούμε να μην συναινέσετε με την ψήφο σας στο κλείσιμο ενός ιστορικού Νοσοκομείου με πολυετή και αδιάλειπτη ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας που εσχάτως μάλιστα είναι και το μοναδικό προετοιμασμένο Νοσοκομείο αναφοράς ύποπτων περιστατικών του ιού Ebola.