ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κουρουμπλής για Βορίδη: Φεύγει ένας Πατρίκιος και έρχεται ένας Πληβείος

Μέσα σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υγείας.

Κουρουμπλής για Βορίδη: Φεύγει ένας Πατρίκιος και έρχεται ένας Πληβείος

Παρόντες ήταν τόσο οι απερχόμενοι Μάκης Βορίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και Βασίλης Κοντοζαμάνης και φυσικά οι νέοι που αναλαμβάνουν το τιμόνι του υπουργείου κ.κ. Παναγ.Κουρουμπλής, Αν.Ξανθός και Δημ. Στρατούλης.

k1

Κουρουμπλής: Φεύγει ένας Πατρίκιος και έρχεται ένας Πληβείος

«Το συναίσθημα αποτελεί την πιο ακαταμάχητη μελωδία της ανθρώπινης ύπαρξης», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός συστήματος Υγείας χωρίς διακρίσεις για όλους τους πολίτες. Ένα όραμα το οποίο διατηρεί από το 1982, όταν και διετέλεσε σύμβουλος του Γεώργιου Γεννηματά, για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και ένα όραμα του πολιτικού του πατέρα Ανδρέα Παπανδρέου όπως είπε.

«Η εντολή που έχουμε σήμερα από τον πρωθυπουργό είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα στελέχη χωρίς αποκλεισμούς», συνέχισε, τονίζοντας ότι θα θεωρεί κρίσιμους εταίρους γιατρούς και φαρμακοποιούς.

«Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν αλλά έχουμε πυρακτωμένο πείσμα, μαχητικότητα, επιμονή, υπομονή και θέλουμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής βούλησης για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», επεσήμανε. Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής, επεσήμανε ότι για κανένα λόγο το υπουργείο δε θα αιφνιδιάσει κανένα.

«Δεν θέλουμε χρόνο να μας χαριστεί, διότι και οι τρεις μας γνωρίζουμε αρκετά καλά το χώρο. Θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία», σημείωσε, προσθέτοντας, ότι πιστεύουμε στην συνεργασία και στην αλληλεγγύη καθώς είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας για να γίνει ουσιαστικό έργο σε μία κοινωνία που σφαδάζει από την κρίση.

Τέλος, αναφερόμενος ξεχωριστά για το κάθε απερχόμενο πρόσωπο ο νέος υπουργός Υγείας, τόνισε:

Για τον κ. Μάκη Βορίδη ανέφερε ότι μας χωρίζουν πολιτικές διοαδρομές, ωστόσο προσέθεσε με νόημα: «Φεύγει ένας Πατρίκιος και έρχεται ένας Πληβείος».Για τον κ. Γρηγοράκο, υπογράμμισε ότι δώσαμε μάχες απέναντι σε λογικές που δεν συμφωνούσαμε, ενώ για την κυρία Παπακώστα, υπογράμμισε, ότι παρά τις πολιτικές διαφορές, διατηρούσαμε πάντα ένα καλό επίπεδο συνεργασίας.

«Δεν βλέπω, αλλά ακούω καλά και οι πόρτες του υπουργείου μου θα είναι ανοικτές», κατέληξε, σημειώνοντας ακόμη, ότι κανείς δεν είναι μόνιμος στην θέση αυτή και μακάρι να κάνουμε κάτι για την δόλια την πατρίδα!

13

Ξανθός: Προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι και η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του ανέφερε ότι η κοινωνία έχει θετική προσδοκία από την νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ευθύνη εκτός από στήριξη. Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα στο σύστημα και σε όλη την χώρα, συνέχισε, ανεπάρκειας και στρεβλώσεων και θα βοηθήσουμε με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις. Είναι αναγκαίο να ανακουφιστεί ο κόσμος, συνέχισε, και να αποκατασταθεί το δίκαιο σε μία πληγωμένη κοινωνία και αυτό που επιβάλλεται είναι ισονομία και ισοπολιτεία.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την τελετή, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ξανθός έδωσε το στίγμα του: «προτεραιότητα είναι να ανακουφιστούν οι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι μειώνοντας τη συμμετοχή τους στα φάρμακα». Δήλωσε, ότι με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ με το οποίο επιβαρύνεται κάθε συνταγή.

«Πρώτα απ' όλα είναι σημαντικό να ανακουφίσουμε τους ανασφάλιστους, μετά να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών και στη συνέχεια να αναδιοργανώσουμε το ΕΣΥ», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζονται χρήματα για να γίνουν, αρκεί η ετοιμότητα, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία», υπογράμμισε με έμφαση.

6
k2

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης, στην σύντομη ομιλία του, επεσήμανε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή πολιτική προσπάθεια για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, το δημόσιο σύστημα υγείας. Και για τον λόγο αυτό, ζήτησε την στήριξη των Συλλόγων. Είμαστε μαζί με τους ασθενείς, τους πολίτες και τους εργαζόμενους και όχι ενάντια, σημείωσε με νόημα.

7

Βορίδης: Η νέα ηγεσία θα φέρει γνώση και ευαισθησία στο χώρο

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης σε μία πολύ ισορροπημένη ομιλία, ευχαρίστησε τα στελέχη του υπουργείου, αλλά και τους συντάκτες υγείας για την άψογη συνεργασία τους, σχολιάζοντας ότι ήταν μια γόνιμη, χρήσιμη και ενδιαφέρουσα διοικητική περίοδος.

Αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι η νέα ηγεσία θα φέρει γνώση και ευαισθησία στο χώρο. Ο Κουρουμπλής είναι έμπειρος και δυναμικός πολιτικός. Έχουμε διασταυρώσει στο παρελθόν τα ξίφη μας. Ελπίζω να το κάνουμε και στο μέλλον».

Κλείνοντας, δήλωσε βέβαιος πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προσφέρει στο σύστημα με τις δικές του απόψεις και ευαισθησίες, καθώς έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής.

3

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, αφού καλωσόρισε την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι έρχεστε σε ένα πολύ δύσκολο υπουργείο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όταν ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα, οι αναταράξεις ήταν μεγάλες και οι σχέσεις μεταξύ ηγεσίας και φορέων (γιατρών, φαρμακοποιών κλπ) δεν ήταν καλές. Κάναμε ένα βήμα, πρόσθεσε και εσείς μπορείτε να το δυναμώσετε, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από την πλευρά της η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε ότι η ψυχή και η δομή του υπουργείου αυτού, είναι ανθρωποκεντρική και ευαίσθητη και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο άνθρωπος. Παρήχθη έργο στους 7 αττούς μήνες, συνέχισε, τονίζοντας ακόμη ότι εμείς θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην νέα προσπάθεια αλλά θα ασκούμε και κριτική όπου απαιτείται.

Διαβάστε επίσης:

Σαν έτοιμοι από καιρό, οι 3 ισχυροί άνδρες της Υγείας πιάνουν από σήμερα δουλειά