ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μετανάστες & πρόσφυγες: Υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και με ευρωπαϊκά κονδύλια το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης

Δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα ΠΚΚΜ Αττικής και δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που εκπόνησαν από κοινού το υπουργείο Υγείας με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μετανάστες & πρόσφυγες: Υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και με ευρωπαϊκά κονδύλια το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης

Να σημειωθεί, ότι όπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, το κόστος του Έργου θα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δράσεις για τους νεοεισερχόμενους κατά κύριο λόγο πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής.

Το σχέδιο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι η ασφάλεια κατά την υποδοχή των μεταναστών- προσφύγων και η προστασία της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης στους πληθυσμούς αυτούς, η παραπομπή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο και η προάσπιση της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ιατρός κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, επισκέφθηκαν τα Κέντρα Κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και στην Π. Ράλλη (προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης μεταναστών) προκειμένου να δουν προσωπικά τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί και την επαρκή υγειονομική κάλυψη των εν λόγω Κέντρων, και μετά και από επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν μεταδιδόμενες ασθένειες και προωθούνται ενέργειες να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις υγειονομικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής μεταναστών στην Ρόδο, Τήλο και Κω ώστε να έχει και από εκεί μια ακριβή εικόνα με το τι ακριβώς επικρατεί αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας. Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Απριλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ενεργοποιήσει δύο κινητές μονάδες στα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας των μεταναστών και να δοθούν λύσεις σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία του σχεδίου δράσης είναι τα παρακάτω:

1. Δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα ΠΚΚΜ Αττικής. Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.
2. Δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
3. Δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στο μηχανισμό υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών (στελέχη Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού κλπ).
4. Δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων.
5. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάστε ακόμη:

Αθ. Γιαννόπουλος: Όλο το βάρος των μεταναστών στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα

Μετανάστες: Προσχέδιο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας, με την υπογραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ