ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Silver Alert: Μεταξύ εφημερίας και ράντζου, χάθηκε για ακόμη μία φορά η ... Υγεία

Η ιστορία του νοσοκομείου της Άρτας, το οποίο βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή εφημερία με απλήρωτους όλους τους εργαζόμενους για το 2016 - δηλαδή για πέντε μήνες- αναδεικνύει, την δραματική κατάσταση που βιώνει το σύνολο των νοσοκομείων σε καθημερινή βάση, ακόμη δε περισσότερο, όταν υπάρχει εφημερία και άρα αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας. 

Silver Alert: Μεταξύ εφημερίας και ράντζου, χάθηκε για ακόμη μία φορά η ... Υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, ο Ευαγγελισμός, είχε Γενική εφημερία το Σάββατο και τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι εργαζόμενοι, είναι στην κυριολεξία πολύ σοβαρά:

Εξετάσθηκαν συνολικά 1.250 άτομα ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 220 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο η Γενική Παθολογική φιλοξένησε 57 ασθενείς εκ των οποίων τα ράντζα ήταν 50 συν 15 ψυχιατρικά περιστατικά. Σύνολο 65 ασθενείς.

Έτσι, δεν είναι αστείο να πούμε ότι το Σωματείο των Εργαζομένων, ετοιμάζεται να απευθύνει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Silver Alert: Ηλικιωμένη ονόματι Υγεία, χάθηκε».

Το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια το έχουμε γράψει άπειρες φορές. Οι πόροι και τα οικονομικά του συστήματος είναι περιορισμένοι, οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι και οι ασθενείς (στους οποίους έχουν προστεθεί και οι πρόσφυγες) όπως όλα δείχνουν εκλιπαρούν για μία κλίνη ακόμη και για ράντζο. Η υγεία χτυπάει κόκκινο για ακόμη μία φορά και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - οι οποίοι είναι και γιατροί επομένως αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι τα πράγματα- να δώσουν λύσεις συγκεκριμένες και σοβαρές.

Μόνο με μία αύξηση στις δαπάνες υγείας (γεγονός εξαιρετικά δύσκολο) αλλά και την περίφημη επανεκίνηση της ΠΦΥ - σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας- θα μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν αξιοπρεπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Όπως τόνισε δε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την περασμένη εβδομάδα στην Διημερίδα για την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, «χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ , που έχει αποδειχθεί από τη βιβλιογραφία και τη διεθνή εμπειρία ότι είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ποιοτικότερη φροντίδα , την ορθολογικότερη χρήση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων , τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Βεβαίως θα χρειαστεί μια κρίσιμη επένδυση σε υποδομές και κυρίως σε καλά μετεκπαιδευμένο στην ΠΦΥ και την οικογενειακή ιατρική προσωπικό , μια επένδυση όμως που θα αποδώσει πολλαπλάσιο κοινωνικό όφελος καλύτερης φροντίδας αλλά και μακροπρόθεσμα μικρότερου κόστους».

Για να δούμε τι θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα....

Διαβάστε ακόμη:

Νοσ. Άρτας: Με καθημερινή εφημερία και όμως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του 2016

Απαρχή στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ η Διημερίδα