ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί συζητούν ξανά για την αναλγησία του Ασφαλιστικού και αποφασίζουν, σε ημερίδα του ΙΣΑ

Την αντίθεσή τους στον ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων, στέλνει στην ξενιτιά το νέο επιστημονικό αίμα και σκορπίζει στους ανέμους ό,τι κατακτήθηκε με κόπο όλα αυτά τα χρόνια από τους επιστήμονες υγείας, θα διατρανώσουν για ακόμη μία φορά σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου, σε ημερίδα που οργανώνει ο ΙΣΑ στο ξενοδοχείο Τιτάνια το Σάββατο 11 Ιουνίου από τι 10π.μ έως τις 2μ.μ., με θέμα τις συνέπειες για τους γιατρούς από το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο.

Οι γιατροί συζητούν ξανά για την αναλγησία του Ασφαλιστικού και αποφασίζουν, σε ημερίδα του ΙΣΑ

Ομιλητές είναι ο κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, ο οποίος πρόκειται να αναφερθεί στην ένδικη προστασία σε σχέση με τα ζητήματα που εγείρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο κ. Δημήτρης Μπούρλος Δικηγόρος –Εκδότης περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», ο οποίος θα μιλήσει για το νέο Ασφαλιστικό –φορολογικό νόμο και τις αλλαγές που επιφέρει, ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς οικονομολόγος τ. Δικηγόρος, πρώην Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο κ. Θεόδωρος Μπαρμπούρης, φοροτεχνικός Σύμβουλος ΙΣΑ ο οποίος θα αναφερθεί στο νέο φορολογικό πλαίσιο.

Με αφορμή την ημερίδα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρει στο onMed τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει τη εκδήλωση για να υπάρξει ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς, για την λαίλαπα των μέτρων που φέρνει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία απειλούν την βιωσιμότητα των ιατρείων και οδηγούν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας στην επαγγελματική εξαθλίωση. Πρόκειται για ένα νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα άδικο και κοινωνικά ανάλγητο που εισήχθη προς ψήφιση, με ιδιαίτερη σπουδή, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, και τους οδηγεί στην ξενιτειά μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές».

patoulis

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, θα συζητηθεί και η προοπτική δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου. Να σημειωθεί, ότι την δυνατότητα δημιουργίας Ταμείου, εξέτασαν οι υγειονομικοί φορείς του ΤΣΑΥ, πρόσφατα (26 Μαίου) οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση για το θέμα αυτό, στα γραφεία του ΠΙΣ.

Το σκεπτικό των Φορέων είναι να μετατραπεί ο Τομέας Πρόνοιας σε Επαγγελματικό Ταμείο, ως καθολικός διάδοχος του Τομέα Πρόνοιας του ΤΣΑΥ, το οποίο με το νέο ασφαλιστικό εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, προκειμένου, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, να αξιοποιηθούν οι συνδρομές του Τομέα αυτού με τον βέλτιστο τρόπο. (Σημειώνεται ότι ο Τομέας Στέγης δεν μπορεί να ενταχθεί βάσει της νομοθεσίας σε Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά μόνο ως νέο υποταμείο, όπως συνέβη με τις εργοληπτικές εταιρείας του ΤΣΜΕΔΕ). Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα από τη κοινή συνεργασία όλων των κλάδων των Υγειονομικών διερευνάται να δοθεί η δυνατότητα ετήσιας εθελουσίας προσαύξησης του ποσού στον ετήσιο λογαριασμό κάθε υγειονομικού, προκειμένου οι μικρές συντάξεις του μέλλοντος να συμπληρωθούν μέσω αυτής της δυνατότητας.

Εάν όμως οι ανισότητες σε οικονομικά θέματα των γιατρών, η απειλή των επόμενων γενεών, το πρόβλημα βιωσιμότητας των ιατρείων και η ανάγκη για δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου αποτελούν βασική προτεραιότητα του ΙΣΑ και γενικότερα του κλάδου, η μετανάστευση των γιατρών και εν γένει λαμπρών μυαλών, είναι μία δραματική κατάσταση την οποία θα πρέπει να δούμε κατάματα και να βρούμε λύσεις, ώστε να αποδράσουμε.

Μάλιστα πρόσφατα ο Guardian, φιλοξένησε αφιέρωμα με θέμα: «H μετανάστευση των Ελλήνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βρουν δουλειά». Όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, η «Generation G», δεν είναι άλλη από τους περίπου 200.000 νέους, ταλαντούχους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μία καλύτερη επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός πριν μία εβδομάδα σε περιοδεία του στην Λάρισα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι μια κραυγή αγωνίας που έρχεται κυρίως από νοσοκομεία της περιφέρειας. Ένα πρόβλημα που διογκώθηκε σε μια περίοδο που το σήμα που είχε δοθεί είναι ότι πάμε σε διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Τώρα, όμως υπάρχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που λέει ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα το ΕΣΥ με σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό και με απόλυτη προσήλωση στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού».

Διαβάστε ακόμη:

Την δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου εξετάζουν οι υγειονομικοί φορείς του ΤΣΑΥ

Όταν ακόμη και ο Guardian μιλάει για την μαζική φυγή των ελληνικών «μυαλών» στο εξωτερικό

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας