ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα προμηθειών - Στο στόχαστρο το Παρατηρητήριο Τιμών από τον Ανδρέα Ξανθό

Το θέμα λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο διέπεται από στρεβλότητα με τον ένα προμηθευτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις βασικών υλικών στο ΕΣΥ, στηλίτευσε χθες σε δύο ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις (Real FM και ΒΗΜΑ FM) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλοντας αλλαγές με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στην Βουλή.

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα προμηθειών - Στο στόχαστρο το Παρατηρητήριο Τιμών από τον Ανδρέα Ξανθό

Μάλιστα όπως είπε στο Βήμα FM, ενώ αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία έχουν στα ταμεία τους ταμειακά διαθέσιμα περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, οι διοικήσεις δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, εξαιτίας του στρεβλού συστήματος προμηθειών.

«Είναι μπλοκαρισμένο όλο το σύστημα προμηθειών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «έχει τρομερές δυσλειτουργίες το σύστημα. Διότι η ιστορία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με το Παρατηρητήριο Τιμών, με τη χαμηλότερη τιμή η οποία δίνεται σε κάποιο νοσοκομείο από έναν προμηθευτή και η οποία καθορίζει στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη αγορά, δημιουργεί στρεβλώσεις και δυσκολίες. Με αποτέλεσμα να μην προωθούμε οι ενταλματοποιήσεις, να μην εγκρίνονται εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπάρχουν λοιπόν αναξιοποίητα χρήματα στα ταμεία των νοσοκομείων.

Άρα, θέλω να πω ότι το θέμα είναι βαθύτερο. Δεν είναι θέμα εκταμίευσης και ροής χρηματοδότησης κρατικής από εμάς. Είναι συνολικά ζήτημα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος. Καταλάβατε; Και του λογιστηρίου των νοσοκομείων και ετοιμάζουμε μία πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο, που πιστεύω ότι θα εξομαλύνει πολύ την κατάσταση».

«Την ίδια στιγμή δε που όντως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις σε φτηνό υγειονομικό υλικό, σε γάζες, σε σύριγγες, σε καθετήρες, την ίδια στιγμή στο σύστημα υγείας συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες σπατάλης και προκλητής ζήτησης», υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Με σχέδιο 4ετίας θα καλυφθούν τα κενά - Καμμία περικοπή στον προϋπολογισμό του 2017 για την υγεία

ΠΦΥ, φρένο στην μετανάστευση των γιατρών και προμήθειες, οι μεγάλες προκλήσεις του υπ. Υγείας