ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας

Την ανάγκη να ξεμπλοκάρει το θεσμικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην χώρα μας, προκειμένου και οι χρονίως πάσχοντες να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η οικονομία να τονωθεί με ζεστό χρήμα, που τόσο χρειάζεται στις δύσκολες αυτές δημοσιονομικά εποχές, επανέλαβαν καθηγητές οικονομικών της υγείας, καθηγητές Ιατρικής και η πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ κυρία Μαριάννα Λάμπρου, την Παρασκευή, στο 1ο Συνέδριο «Πολιτική και Διαχείριση του καρκίνου: Βέλτιστη πρακτική vs οικονομικοί περιορισμοί» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ειδικότερα, η κυρία Λάμπρου, επεσήμανε ότι οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα, έχουν ανάγκη από νέες και καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες θα προκύψουν από τις κλινικές μελέτες και προσδοκούν σε αυτές. Στην Ελλάδα όμως, η τραγική γραφειοκρατία για το ζήτημα εξακολουθεί και υφίσταται, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά ποσά -250.000 ευρώ μπορεί να αποφέρει μία κλινική μελέτη ενώ έμμεσα τονώνει την οικονομία με 500.000 ευρώ - την ώρα που στην Τουρκία η έκπτωση φόρου που δίνει το κράτος στις βιομηχανίες που υλοποιούν μελέτες, ανέρχεται στο 300%.

Η χώρα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καταστεί κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών, όπως υποστηρίζουν και οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου από τις μικρότερες φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι τις πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού με εμπειρία ετών σε κλινικές μελέτες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ιατρικών σχολών, το υψηλό επίπεδο των εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας, το μέγεθος των νοσοκομείων και το πληθυσμιακό δείγμα συνθέτουν ένα μείγμα επιτυχίας, το οποίο διαμηνύουν παράγοντες του χώρου, πρέπει να αξιοποιηθεί όσο υπάρχει ακόμα διαθέσιμος χρόνος, προτού προλάβουν οι γείτονες χώρες να το πράξουν.

Ήδη από το 2013, το ΙΟΒΕ με σχετική μελέτη του για τις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι η χώρα διαθέτει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη κλινικών μελετών, εντούτοις οι ιθύνοντες έχουν περιοριστεί σε καταγραφή προθέσεων και όχι στην εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων, παρ’ ότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, κάθε €1 που επενδύεται σε έρευνα επιστρέφει €35 εκατ. στην οικονομία.

8be7d7fc4afaeb102a28356d93d50808 L

Σήμερα πραγματοποιούνται περίπου 2.000 κλινικές μελέτες στην πλειονότητά τους από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι 5 φορές μεγαλύτερος, αν διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού, ο οποίος θα ευνοεί την ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 80 - 100 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περίπου €35 δισ. και στο Βέλγιο, χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, επενδύονται €2 δισ. Κινητροδότηση με φοροελαφρύνσεις, σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον, χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής για το φάρμακο και εξορθολογισμός των δαπανών αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στη χώρα.
Οικονομίες κλίμακας προς όφελος και των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών

Τα πολλαπλά οφέλη των κλινικών μελετών για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία, τονίζουν ερευνητές ιατροί, οικονομολόγοι της υγείας και εκπρόσωποι φορέων του χώρου και όπως είδαμε επανέλαβαν και την Παρασκευή, στο 1ο Συνέδριο για τον Καρκίνο και την διαχείρισή του.

Η επενδυτική παρουσία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα, οι οποίες κατά κύριο λόγο διεξάγουν κλινικές μελέτες, ενισχύει την απασχόληση σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και φέρνει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία και το ΕΣΥ, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η πρόσβαση των σοβαρά ή και χρόνια ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδό τους.

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και σε καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα ενισχύουν και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μία στιγμή που έχει πληγεί δραματικά από εισπρακτικά μέτρα (όπως clawback, rebate) και από διαρκείς μειώσεις στις τιμές.

Διαβάστε ακόμη:

Το μήνυμα της ΓΣ του ΣΕΒ: Φάρμακο, υγεία, βιοτεχνολογία, μεταξύ των κλάδων που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας