ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΕΙΒ: Οι φήμες για τα ληξιπρόθεσμα που διχάζουν τον κλάδο και η εγκύκλιος Χουλιαράκη

Περισσεύει η αγωνία στους κόλπους των προμηθευτών καθώς εν αναμονή της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πληροφορίες που έρχονται από διάφορα μέτωπα δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα για τον κλάδο, σε μία ευάλωτη χρονική στιγμή.

ΣΕΙΒ: Οι φήμες για τα ληξιπρόθεσμα που διχάζουν τον κλάδο και η εγκύκλιος Χουλιαράκη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που διαδίδονται είναι πολλές και αναστατώνουν τις επιχειρήσεις αναλωσίμων και ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων. Μία φήμη που κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες, μιλάει για την απαίτηση ορισμένων νοσοκομείων, να δώσουν εκπτώσεις οι προμηθευτές, ώστε να πληρωθούν άμεσα. Στην φήμη αυτή, έρχεται να προστεθεί μία ακόμη, που μιλάει για το γεγονός ότι οι διοικητές των νοσοκομείων, θα πληρώσουν με προτεραιότητα τις πολυεθνικές και στην συνέχεια τις ελληνικές και μικρότερες επιχειρήσεις.

Το onMed μίλησε με τον πρόεδρο κ. Παύλο Αρναούτη αλλά και με τον ταμία του ΣΕΙΒ κ. Κώστα Μαριάκη, προκειμένου να αντιληφθεί, τι πραγματικά συμβαίνει.

index

Πράγματι κυκλοφορούν τέτοιες πληροφορίες, τονίζουν και οι δύο, ωστόσο όπως σημειώνουν, ευελπιστούν να μην είναι πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Αρναούτης εμείς αυτό που έχουμε να πούμε ως θεσμικό όργανο του κλάδου, είναι το εξής: οι εκπτώσεις δεν είναι σύννομες αλλά δεν μπορούμε την ίδια ώρα, να απαγορεύσουμε στις εταιρείες (όποιες εταιρείες είναι αυτές) εάν επιθυμούν, να προβούν σε μία έκπτωση. Επίσης, στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη δεν αναφέρεται πουθενά πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει είτε να δώσουν έκπτωση είτε ότι θα πληρωθούν με προτεραιότητα οι πολυεθνικές.

Αντίθετα, αυτό που αναφέρεται ρητά στην εγκύκλιο Χουλιαράκη, είναι ότι οι επιχειρήσεις με τα παλαιότερα χρέη θα πληρωθούν με προτεραιότητα.

Από την πλευρά του και ο ταμίας του ΣΕΙΒ κ. Κώστας Μαριάκης υπογραμμίζει ότι το θέμα της πιθανής έκπτωσης που ενδεχομένως να ζητήσουν οι διοικητές του ΕΣΥ σημαίνει άνιση μεταχείριση και είναι λογικό, να διαφωνούν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

μαριακης φωτο

Να σημειώσουμε ότι ούτε οι προμηθευτές του ΣΕΙΒ (και γενικότερα οι προμηθευτές αναλωσίμων) αλλά φυσικά ούτε και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν πληρωθεί και για τον λόγο αυτόν, η αγωνία ανεβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τους δανειστές, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί 500 εκατ. ευρώ οφειλές τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο προβλέπεται η εξόφληση χρεών 800 εκατ. ευρώ και για τον Αύγουστο η εξόφληση ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, εάν τα συγκεκριμένα ποσά δεν δοθούν σε τρεις μήνες, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων και να διαθέσει τα ποσά αυτά για την αποπληρωμή του χρέους.

Να θυμίσουμε ότι τα χρέη του ΣΕΙΒ ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ περίπου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, αφορά σε χρέη νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις, στον ΕΟΠΥΥ και ένα μικρό ποσό (20 εκατ. ευρώ ) στο ΙΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία των επιχειρήσεων κορυφώνεται διότι βρισκόμαστε περίπου στα μέσα Ιουλίου, και ο εύλογος φόβος είναι μήπως περάσει και ο μήνας αυτός χωρίς πληρωμές και τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η θερινή ραστώνη του Αυγούστου, θα βρίσκεται στο φόρτε της.

Διαβάστε ακόμη:

Αγωνία προμηθευτών για τα ληξιπρόθεσμα, για την τύχη των πληρωμών και για το έλλειμμα καταγραφής στοιχείων