ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας από το υπουργείο Υγείας & το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας από το υπουργείο Υγείας & το ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως τονίζεται, βασικοί πυλώνες του σχεδίου θα είναι η αγωγή υγείας και η ευαισθητοποίηση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διάγνωση, η θεραπεία και η παροχή φροντίδας υγείας και η παρακολούθηση, η αποκατάσταση και η χρόνια φροντίδα.

Ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής ειδικά για τη νόσο είναι η μόνη διέξοδος ούτως ώστε να αποφευχθούν ατελέσφορες προσπάθειες, να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις και να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες και η συνέργια.

Όπως επισημαίνεται, η πρόοδος της ιατροφαρμακευτικής τεχνολογίας ενδυναμώνει την προσπάθεια, με την ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την Ηπατίτιδα Β’ και την εισαγωγή της νέας γενιάς φαρμακευτικών σκευασμάτων για την Ηπατίτιδα C (απευθείας δρώντα αντι-ιικά), τα οποία προσφέρουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, με ταυτόχρονη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με τη θεραπεία.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων για τους ασθενείς, έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης από την αρμόδια επιτροπή, με απόλυτη προτεραιότητα στα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C.

Τέλος, με στόχο την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ελλάδας, έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία συνεργασιών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου οι αιτήσεις για δωρεάν φάρμακα - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις