ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Να εκριζωθεί η ελονοσία & να προστατευθεί ο τουρισμός, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Πιθανή είναι η αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας τον Σεπτέμβριο, καθώς η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης, και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα, είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας καθώς και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, την Τετάρτη, στα γραφεία του ΠΙΣ.

ΠΙΣ: Να εκριζωθεί η ελονοσία & να προστατευθεί ο τουρισμός, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του Π.Ι.Σ., Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, και εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ οι κυρίες Δανάη Περβανίδου υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και Αγορίτσα Μπάκα, υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ενημερώθηκε για την πορεία της ελονοσίας και γενικότερα για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βλασταράκος δήλωσε ότι η ελονοσία, η οποία αποτελεί μάστιγα για τον κόσμο, καθώς από αυτή χάνουν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (90% στις χώρες της Αφρικής), πρέπει να εκριζωθεί στη χώρα μας. Γενικότερα – είπε - τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Πολιτεία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τρικ δεν χωρούν σε τέτοια ζητήματα.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βλασταράκου έχει ως εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να συζητήσουμε για το επίκαιρο θέμα της ελονοσίας, τις δράσεις, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας. Στη συζήτηση συμμετείχε ο συνεργάτης μου και Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του Π.Ι.Σ., Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, και εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ οι κυρίες Δανάη Περβανίδου υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και Αγορίτσα Μπάκα, υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, παρακολουθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα θέματα της Δημόσιας Υγεία και προσπαθεί να θέτει τα προβλήματα στη σωστή τους βάση. Σαφέστατα, μία νόσος όπως η ελονοσία, η οποία αποτελεί μάστιγα για τον κόσμο, καθώς από αυτή χάνουν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (90% στις χώρες της Αφρικής), πρέπει να εκριζωθεί στη χώρα μας. Γενικότερα τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την

Πολιτεία. Ωστόσο, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τρικ δεν χωρούν σε τέτοια ζητήματα.

Το θέμα της ελονοσίας είναι υπαρκτό και δεν είναι σημερινό. Υπήρξε κορύφωση της νόσου το 2011 και το 2012. Το 2011 είχαμε 54 εισαγόμενα κρούσματα και 42 εγχώριας μετάδοσης, ενώ το 2012 είχαμε 73 εισαγόμενα κρούσματα και 20 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Το 2014 είχαμε 38 εισαγόμενα κρούσματα αλλά μηδενίστηκαν τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Το 2016, μέχρι τις 11 Αυγούστου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε 61 κρούσματα εισαγόμενα και 4 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Τα κρούσματα πιθανολογείται ότι θα αυξηθούν κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα, είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Όπως τόνισα και σε ομιλία μου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο του 2016, σε ημερίδα του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, η Ελλάδα λόγω των μειωμένων δαπανών Δημόσιας Υγείας, της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος, θα αντιμετωπίσει εκτός των προβλημάτων υγείας και περίθαλψης και προβλήματα που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία.

Όπως είχα πει, η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Να εξαλειφθούν οι εστίες μόλυνσης των διαβιβαστών ανωφελών κουνουπιών, όπου υπάρχουν, και το κυριότερο να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, οι οποίες όπως και σε έκθεσή του ανέφερε τον Ιούλιο ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Επιπλέον δε, δημιουργούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια εκρίζωσης της ελονοσίας, για να επανέλθουμε και πάλι σε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Η άποψή μου είναι ότι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου, βοηθώντας έτσι τη κοινωνία, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα.

Ο τουρισμός είναι πλούτος για τη χώρα μας, στις τουριστικές επιχειρήσεις εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι και η εικόνα της χώρας μας θα πρέπει να είναι εικόνα χώρας ασφαλούς, παρά τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχει η κοινωνία.

Χρειάζεται συνέργεια να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει ενσπείρουμε ανησυχία στη κοινωνία, ούτε όμως και να επιτρέψουμε τον εφησυχασμό των φορέων που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία.

Η χώρα μας έχει δυνατότητες και τρόπους να το επιτύχει, με όλους τους Φορείς μαζί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα κάνει ότι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση».