ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευρεία ενημέρωση για την γρίπη ξεκινά ο ΠΙΣ - Διαβεβαίωση Μπασκόζου για εμβολισμούς σε πρόσφυγες

Δράσεις για την πρόληψη της γρίπης, προκειμένου να μην έχει φέτος η Ελλάδα τον περσινό μεγάλο αριθμό θυμάτων, αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η προετοιμασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης της γρίπης, ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή – όπως κάθε χρόνο - το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού.

Ευρεία ενημέρωση για την γρίπη ξεκινά ο ΠΙΣ - Διαβεβαίωση Μπασκόζου για εμβολισμούς σε πρόσφυγες

Να θυμίσουμε ότι ο περσινός χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος για την δημόσια υγεία, καθώς έχασαν την ζωή τους 197 άνθρωποι από επιπλοκές της γρίπης και το στοίχημα για εφέτος είναι πράγματι μεγάλο, καθώς η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις προσφυγικές ροές των 60.000 ατόμων.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Επίσης, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, που αφορούν τηνελονοσία και γενικότερα τη Δημόσια Υγεία, τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, τον ΕΟΠΥΥ και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας στα θέματα Δημόσιας Υγείας, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον Π.Ι.Σ. ως τον κυρίαρχο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα 65 κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα και με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ της 11ης Αυγούστου 2016. Απ’ αυτά, τα 61 είναι εισαγόμενα και τα 4 με ενδείξεις ενδογενούς προέλευσης. Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στις 31 Αυγούστου ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και τις συνεργάτιδές του κ.κ. Δανάη Περβανίδου και Αγορίτσα Μπάκα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, τόσο για την ελονοσία, όσο και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα, καθώς επίσης και στις δράσεις που θα ξεκινήσουν για την πρόληψη της γρίπης, με καμπάνιες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς.

Ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, ότι χορηγούνται σε όσους νοσούν και διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας όλες οι απαραίτητες θεραπευτικές αγωγές, ενώ γίνονται και οι αναγκαίοι εμβολιασμοί. Επίσης, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Υπηρεσίες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την εκρίζωση της ελονοσίας, η οποία από το 1974 έως το 2008 είχε εκλείψει. Επανέλαβε δε, ότι ενδέχεται να εμφανιστούν νέα κρούσματα εντός του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία από ορισμένα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, στα οποία οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές και υπάρχουν δυνητικά κίνδυνοι Δημόσιας υγείας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξαλειφθούν αυτοί οι κίνδυνοι, (ηπατίτιδα Α΄ φυματίωση, κ.λπ.)

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη & Εμβολιασμός: Ο ΠΙΣ παίρνει φέτος το... όπλο του νωρίς

ΕΚΕΠΥ: Δεν υπάρχει ανησυχία από το κρούσμα της ηπατίτιδας Β