ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Έρχεται ο γιατρός της γειτονιάς – Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας

Νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας με κύριο χαρακτηριστικό τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά.

Ξανθός: Έρχεται ο γιατρός της γειτονιάς – Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας

Το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια, ποσό που καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο «Έθνος της Κυριακής» το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, καθώς και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο. Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να γίνεται τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις

Το προσχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ένα σωστό μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας αποτελεί στρατηγική απάντηση στο να έχεις ένα σύστημα Υγείας, που να είναι προσβάσιμο στον κόσμο και να έχει αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα μείνουμε όμηροι των εργολάβων & της κυβέρνησης - Νέα κινητοποίηση εργαζομένων του ΕΣΥ

Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υψηλής απόδοσης & οικονομικής αξίας