ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ώρα μηδέν για τους νεφροπαθείς στην Αριστερή Ελλάδα - Νέο χαστούκι της ΠΟΕΔΗΝ στην κυβέρνηση

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι Αιμοκαθαιρόμενοι Ασθενείς για το Γολγοθά που βιώνουν στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μιλά για τριτοκοσμικές συνθήκες αιμοκάθαρσης, για τεράστιες ελλείψεις υλικών καθώς οι αιμοκαθαιρόμενοι καλούνται να κουβαλάνε τα υλικά (φίλτρα) από το σπίτι τους, αλλά και για ασυντήρητες κτιριακά κλινικές μεταμοσχεύσεων, με κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ακόμη, τα περισσότερα Νοσοκομεία δεν έχουν συμβάσεις με εταιρείες για αγορά φίλτρων και αναλώσιμου υλικού, όπως καταγγέλει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Ώρα μηδέν για τους νεφροπαθείς στην Αριστερή Ελλάδα - Νέο χαστούκι της ΠΟΕΔΗΝ στην κυβέρνηση

Ένα ακόμη χαστούκι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη, η οποία αυτή την φορά, μιλάει για τις δραματικές ώρες που βιώνουν οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Κινδυνεύει η ζωή τους από τα λειψά και σαράβαλα μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία τακτικά είναι εκτός λειτουργίας, από τα ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα και από τον χάλια ξενοδοχειακό εξοπλισμό πολλών ΜΤΝ. Τραβάνε τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Οδηγούνται σε αργό θάνατο, ενώ εξαιτίας αυτής της κατάστασης, μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής καθώς επίσης η ποιότητα ζωής, τονίζει στην ανακοίνωσή η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Συχνές είναι οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα) λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των Υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες Νοσηλείας των Μ.Τ.Ν..

Στη καλή ποιότητα ζωής και στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των αιμοκαθαιρόμενων, καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή των φίλτρων αιμοκάθαρσης που θα πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης και ποιότητας, τα σύγχρονα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, οι εξοπλισμένες και επαρκείς στελεχωμένες ΜΤΝ από Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Δυστυχώς στα Νοσοκομεία δεν υφίστανται οι συγκεκριμένες ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις.
Η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΤΝ σύμφωνα με τα Διεθνή στάνταρ να είναι 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους. Στα Δημόσια Νοσοκομεία της ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ σήμερα είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαιρόμενους.

8d0cf5c3587e47ea7f97d5c0022ac512 XL

Εκτιμάται ότι στη χώρα μας σήμερα οι Αιμοκαθαιρόμενοι Ασθενείς είναι 11.000 με μέση ετήσια αύξηση 2%. Κατ’ έτος μόνο το 1% των αιμοκαθαιρόμενων θεραπεύεται με μεταμόσχευση και αυτό λόγω έλλειψης μοσχευμάτων.

Πολλές Νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνικού Νεφρού, με αποτέλεσμα οι Αιμοκαθαιρόμενοι να είναι αναγκασμένοι να νοικιάζουν σπίτια σε άλλες περιοχές που διαθέτουν Νοσοκομεία με αναπτυγμένες ΜΤΝ ή είναι αναγκασμένοι να διανύουν μέρα παρά μέρα βουνά, λαγκάδια, θάλασσες για να κάνουν αιμοκάθαρση. Όταν είναι αποκλεισμένοι λόγω καιρού, πεθαίνουν από σοβαρές επιπλοκές, αλλά ποιος νοιάζεται!!!
Χαμπάρι η κυβέρνηση!!! Στο κόσμο της!!!

Ο Ιδιωτικός Τομέας ανθεί!!! Παρότι οι αιμοκαθάρσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, οι Ιδιωτικές Μονάδες κάνουν παράνομες χρεώσεις τις οποίες επιβαρύνονται οι Ασθενείς. Τις επιπλοκές, τις έκτακτες αιμοκαθάρσεις, τα προβλήματα στη φίστουλα, των αιμακαθαιρόμενων σε Ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, τις αντιμετωπίζουν τα εφημερεύοντα Δημόσια Νοσοκομεία.

Λειτουργούν ΜΤΝ μακριά από Νοσοκομεία που δεν ενδείκνυται, καθότι σε περίπτωση επιπλοκών των αιμοκαθαιρόμενων, πεθαίνουν πριν προλάβουν να φθάσουν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Όποιος ζει σε απομακρυσμένο μέρος που δεν διαθέτει Νοσοκομείο και ΜΤΝ δεν προλαβαίνει. Στα «αριστερά θυμαράκια».

Οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες αιμοκαθαιρόμενοι δεν είναι ενταγμένοι σε συγκεκριμένες ΜΤΝ και ταλαιπωρούνται στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Μεγάλη αναμονή (έξι έως οκτώ ώρες) και ταλαιπωρία των ασθενών. Τα Νοσοκομεία δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για τις αιμοκαθάρσεις των Ανασφαλίστων, εν αντιθέσει με τον Ιδιωτικό Τομέα. Τα ταμεία των Νοσοκομείων είναι μείον, γι’ αυτό ρημάζουν οι Μονάδες.

Τα περισσότερα Νοσοκομεία δεν έχουν συμβάσεις με εταιρείες για αγορά φίλτρων και αναλώσιμου υλικού. Οι νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση με ότι ακατάλληλο φίλτρο βρεθεί ή περισσέψει. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Τα φίλτρα επιλέγονται στους ασθενείς με παραμέτρους ιστορικού εργαστηριακών και σωματομετρικών παραγόντων. Τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν όμως χρήματα να τα προμηθευτούν.

Μεγάλη σημασία έχουν για την ασφάλεια των Ασθενών οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται κατά της αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων. Σε πολλές ΜΤΝ οι μηχανισμοί είναι χαλασμένοι.

Τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων. Είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ακούει κανείς στην κυβέρνηση;;;

Αξίζει για λίγα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά καινούριων πολυθρόνων να κινδυνεύουν οι Ασθενείς;;;
Ιδρύματα της χώρας (κληροδοτήματα) ενέκριναν δωρεές μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά δεν παραδίδονται επειδή υπάρχει όρος στις δωρεές για άμεση λειτουργία τους (εγκατάσταση και στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)».