ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός σε Άδωνι: Κρύβετε ότι δίνατε 1 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ιδιωτική εταιρεία για την Ψυχική Υγεία

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αδ. Γεωργιάδη, για την ψυχική υγεία και την αυξημένη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ, με τις οποίες έχουν σχέση στελέχη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξανθός σε Άδωνι: Κρύβετε ότι δίνατε 1 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ιδιωτική εταιρεία για την Ψυχική Υγεία

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε απαντήσεις για συγκεκριμένες ΜΚΟ, για τις οποίες εγκρίθηκε επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ στην καθεμία, 13 ημέρες πριν λήξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης (για το μέρος που καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ). Πρόκειται για τρεις ΜΚΟ, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, στις οποίες εμπλέκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μία σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Υγείας και ένας ακόμη σύμβουλος στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου. «Θέλω καθαρή απάντηση, πώς για τον ίδιο αριθμό ασθενών, δίνετε 1 εκατ. ευρώ παραπάνω, όταν την ίδια ώρα κόβετε το ΕΚΑΣ;» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε για πολιτική χυδαιότητα και λαϊκισμό τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι για την Ψυχική Υγεία πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό και δεν γίνεται να μεταφερθούν είτε στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων –αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»– είτε σε άλλους κωδικούς. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κατανομή της χρηματοδότησης έγινε με την ίδια αναλογία που προέβλεπε ο μηχανισμός κοστολόγησης των προηγούμενων κυβερνήσεων, με βάση το σύμφωνο Andor-Λυκουρέντζου.

«Η κατανομή έγινε με το μηχανισμό που εσείς φτιάξατε και η ποσοστιαία κατανομή στις δομές δεν μεταβλήθηκε καθόλου ή οριακά στη διάρκεια της τριετίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός. Διευκρίνισε ότι οι όποιες ανακατομές, έγιναν και με το κριτήριο της περιφερειακότητας, με στόχο να απορροφηθούν πλήρως οι πόροι. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, η χρηματοδότηση που έλαβε το 2013 ανερχόταν στο 1,85% της συνολικής κατανομής και το 2016 στο 2,05%, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της περιφερειακότητας και την αναλογία ΠΔΕ και ΕΣΠΑ. «Δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι». «Αυτές οι αναπροσαρμογές δικαιολογούν τις αποκλίσεις που λέτε» απάντησε στον κ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι το 2013 βρέθηκε η λύση του συμφώνου Andor-Λυκουρέντζου, για τη διαδικασία αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Το σύμφωνο προέβλεπε –«σωστά» όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας– τη χρηματοδότηση με 180 εκατ. ευρώ προς τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑμΚΕ) και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μηχανισμός κοστολόγησης. Ωστόσο, για να προχωρήσει ο νέος τρόπος κοστολόγησης, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσέλαβε ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία, με κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, είπε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό «ο λαλίστατος Άδωνις μας το απέκρυψε». Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έληξε τη σύμβαση, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα σύμφωνο για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μία, κατ’ αρχήν, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή: