ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει να απολύσει 1.600 επικουρικούς στον επόμενο χρόνο

Το αίτημα, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, αλλά αντίθετα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προτείνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζει να απολύσει 1.600 επικουρικούς στον επόμενο χρόνο

Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με την ΔΗΠΑΚ, θα αρχίσουν να απολύονται οι πρώτοι επικουρικοί γιατροί και μέχρι τις 30-09-17 θα έχουν απολυθεί συνολικά περίπου 1.600 επικουρικοί γιατροί και εκατοντάδες μη ιατρικό προσωπικό, γεγονός, που πρέπει να σημάνει συναγερμό όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και σε όλους τους υγειονομικούς και στην κοινωνία.

Το γεγονός επίσης ότι η προκήρυξη για 760 μόνιμους γιατρούς μετά από έξι ολόκληρους μήνες βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια συν τις συνταξιοδοτήσεις που προβλέπονται για το επόμενο διάστημα κάνουν ακόμα πιο τραγική την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας.

Για τον λόγο αυτόν, η ΔΗΠΑΚ προτείνει να γίνουν γενικές συνελεύσεις και παρεμβάσεις με τις διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία και παρεμβάσεις σε Α’ και Β’ ΥΠΕ. Όλα δε τα παραπάνω, να καταλήξουν σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας όπως αναφέρει.

Τα παραπάνω κατατέθηκαν στη σύσκεψη που είχαν οι επικουρικοί γιατροί του Ε.Σ.Υ. στις 12 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.Π. Εκεί εκφράστηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία των συναδέλφων επικουρικών γιατρών για την εργασιακή τους ομηρία για την επιστημονική υποβάθμισή τους και για τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία που ταλανίζεται από τρομακτικά προβλήματα με πρώτα και κύρια της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης.

Για την ιστορία, η ΔΗΠΑΚ μας αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας έως 30/9/17 μόνο όσων υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η θητεία λήγει στις 30/9/16. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων.

Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με την απόλυση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος για το κράτος από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι αυτό, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να μπαλώσει όπως όπως τα κενά προσλαμβάνει επικουρικούς, με μπλοκάκι κ.λπ., γιατί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ανάλογα λοιπόν με το κόστος και όχι με τις ανάγκες κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για 2000 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβαση τους».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ:

Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου είναι υποκριτική. Εμπαίζει τους επικουρικούς γιατρούς λέγοντας ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων δεν ισοδυναμεί με απόλυση!!!
Δεν θα ανεχτούμε την κοροϊδία! Θα αντισταθούμε στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας !

Απαιτούμε:
1 Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός!
2 Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
3 Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Προτείνουμε γενικές συνελεύσεις και παρεμβάσεις με τις διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομείο και παρεμβάσεις σε Α’ και Β’ ΥΠΕ . Όλα τα παραπάνω να καταλήξουν σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας

Η ΔΗΠΑΚ προτείνει ειδικότερα να γίνουν οι εξής κινητοποιήσεις:

1. Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών από 10πμ έως την λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι με ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου για να απαιτήσουμε ουσιαστικές λύσεις από την πολιτική ηγεσία.
2. Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 19:00 το απόγευμα συγκέντρωση όλων των επικουρικών στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία»

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Το Καραβάνι της υγείας στην Πάτρα στις 3 Νοεμβρίου με στάση εργασίας

Μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων το 2017