ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Οι προμηθευτές έχουν λάβει πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΥ

Το ποσό των 600 και πλέον εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές έχουν ήδη καταθέσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στην κοινωνική οικονομία.

Πολάκης: Οι προμηθευτές έχουν λάβει πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΥ

Όπως τόνισε ο κ. Πολάκης, «603.000.000 φρέσκο χρήμα έχει πέσει στην αγορά», καθώς από τα τέλη Ιουλίου έχει πληρώσει 559.577.797 ευρώ από την πρώτη και δεύτερη δόση και από την δεύτερη δόση των 50 εκατομμυρίων έχουν πληρώσει 44.204.000.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί, θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Ήδη από την εφαρμογή του μέτρου σε πέντε μόνο νοσοκομεία εξοικονομήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ, όπως σημείωσε.

Οι αμοιβές όπως εξήγησε, θα είναι ίδιες με του δημόσιου υπαλλήλου, οι συμβάσεις θα είναι 12μηνες και θα μπορούν να επεκταθούν και μέχρι 24 μήνες. Αίτηση μπορούν να κάνουν και άλλοι εργαζόμενοι, εκτός από αυτούς που δούλευαν στην καθαριότητα, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη μοριοδότηση που ενισχύει τους εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν στα ιδιωτικά συνεργεία.

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει περισσότερα από 300 εκατ. προς διάφορους παρόχους από τις πρώτες δόσεις των ληξιπρόθεσμων, προσθέτοντας ακόμη, ότι «φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο ΕΟΠΥΥ, δεν συσσωρεύει χρέος και ότι μέχρι στιγμής, έχει εκκαθαρίσει 4 μήνες και τώρα εκκαθαρίζει και τον 5ο μήνα και γίνεται εκκαθάριση στο 100% της υποβολής».

Διαβάστε ακόμη:

Αντίθετος με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων δήλωσε ο Βλασταράκος στην Βουλή