ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρική τεχνολογία δεν είναι μόνο οι Αξονικοί - Το σύστημα έχει ανάγκη από καταγραφή και αξιολόγηση

Το σύστημα υγείας της χώρας, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, την καταγραφή και αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς αυτή την στιγμή κανείς σχεδόν δεν γνωρίζει πόσα μηχανήματα διαθέτουν τα νοσοκομεία και πόσα από αυτά λειτουργούν, ή είναι γηρασμένα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν δύο μήνες περίπου, το Πανεπιστήμιο Πατρών δημιούργησε ένα “κτηματολόγιο” μηχανημάτων, αλλά όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι υγείας και οι επιστήμονες, «Το κτηματολόγιο θα το βρούμε, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε και πώς θα συντηρηθεί».

Ιατρική τεχνολογία δεν είναι μόνο οι Αξονικοί - Το σύστημα έχει ανάγκη από καταγραφή και αξιολόγηση

Στην Ευρώπη αξιολογείται η νέα τεχνολογία όταν εισάγεται στο σύστημα. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα έχουν συνεργασίες ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές και οι δύο πλευρές επιμερίζονται το ρίσκο και το όφελος. Για παράδειγμα η εταιρία αποζημιώνεται ένα χρόνο μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα, ανέφερε ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ στο πλαίσιο της συζήτησης του 2ου Συνεδρίου MedTech Conference που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, από την Ethos Events σε συνεργασία με την ιστοσελίδα virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Magazine, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής την Πέμπτη.

Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου τμήματος στον Οργανισμό, το οποίο θα σχετίζεται με την Ιατρική Τεχνολογία.

«Η Ευρώπη έχει δημοσιεύσει οδηγία για όλο το δημόσιο φορέα με κριτήριο τη συμφερότερη προσφορά, όχι τη χαμηλότερη. Επίσης, λαμβάνει υπόψη συνολικά το πόσο στοιχίζει μια νέα τεχνολογία για να χρησιμοποιηθεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό αγοράζουν την υπηρεσία και όχι τον εξοπλισμό.

Κατά τον Δρ. Μανιαδάκη, θα πρέπει να συνδεθεί η αποζημίωση των παραγωγών με το όφελος για το Σύστημα Υγείας. «Υπάρχουν τεχνολογίες που εξοικονομούν πόρους. Αυτές οι πιο καινοτόμες και προηγμένες τεχνολογίες θα πρέπει να αποζημιώνονται και κατ’ επέκταση να μην ισχύουν τα ίδια για την αποζημίωση όσων δεν πληρούν τέτοιες προϋποθέσεις». Σημείωσε, δε, ότι η Αξιολόγηση μιας τεχνολογίας είναι και στη χρήση.

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε Διάλεξή του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας (MedTechWeek), που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων, είχε προτρέψει να επενδύσει η χώρα μας, στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα παρά τα ισχνά δημοσιονομικά της και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στα θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην ιατρική τεχνολογία, και να διαπιστώσει βελτίωση στους οικονομικούς της δείκτες αλλά και στην υγεία των πολιτών, είχε επισημάνει ο καθηγητής.

Άλλωστε η ιατρική τεχνολογία είναι πάνω και πέρα απ' όλα καινοτομία και όσο περισσότερο εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, τόσο η τιμή μειώνεται ανά μονάδα προϊόντος. Επιπλέον, ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας μας, είχε σημειώσει.

e50f0bd094b1fe8eb500f49088030fab XL

Περιγράφοντας μερικά από τα εμπόδια που συναντούν οι πάροχοι τεχνολογίας στη συνεργασία τους με το ΕΣΥ, ο Βασίλης Καρκαλής, Διευθυντής της Ιατρικής Απεικόνισης AGFA Healthcare Ελλάδας & Κύπρου, ανέφερε πως συχνά δεν υπάρχει καν διαδικασία καθορισμένη, «ώστε να μπορούμε να την επιταχύνουμε». «Δεν προσδιορίζεται ο χρόνος στον οποίο θα είναι έτοιμο το σύστημα, αλλά προσδιορίζουν τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως ο αριθμός των server, που είναι δικής μας αρμοδιότητας να καθορίσουμε ότι χρειάζεται», εξήγησε.

Στόχος των εταιριών δεν είναι να βάλουν βαρύ εξοπλισμό που δεν μπορεί να αλλάξει, όπως ανέφερε. Επιπλέον, «δεν υπάρχουν οι διασυνδέσεις με τα διεθνή πρότυπα ώστε να διασφαλιστεί η διάχυση της πληροφορίας, εντός των νοσοκομείων» πρόσθεσε. «Το προσωπικό χρειάζεται εκπαίδευση για τα βασικά για την ίδια την τεχνολογία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό απαιτείται οι φορείς να ζητούν την υπηρεσία και τα χαρακτηριστικά της για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

«Το 2000 καταγράφηκαν 60.000 μηχανήματα σε όλη τη χώρα. Υπήρξε τότε η ευκαιρία να ξέρουμε τι έχουμε, αλλά και τι μπορούν να κάνουν αυτά τα μηχανήματα. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε», ανέφερε από την πλευρά του ο Σπύρος Γκίκας, Διευθυντής Στρατηγικών Έργων στην Ανατολική Ευρώπη της GE Healthcare, τονίζοντας το χαμένο χρόνο.

«Δύο μήνες πριν το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε το ίδιο φτιάχνοντας ένα “κτηματολόγιο” μηχανημάτων στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε, αλλά τόνισε πως το ζητούμενο είναι ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση της τεχνολογίας που έχουμε στα νοσοκομεία. «Το κτηματολόγιο θα το βρούμε, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε και πώς θα συντηρηθεί», συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, εκτίμησε ότι οι πάροχοι υγείας στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα ώριμοι, ενώ στο δημόσιο τομέα δεν υπάρχει ομοιομορφία. Ακόμη, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση, στην Ελλάδα εννοούμε τη συντήρηση ενός μηχανήματος, ενώ στην πραγματικότητα η πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα, από την ανάλυση αναγκών και τι πρέπει να γίνει για να αποδώσει σε μια μονάδα, όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας.

Την απουσία εμπλεκόμενων γιατρών από τις επιτροπές προμηθειών επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Τεχνολόγος Ακτινολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Παραϊατρικού Προσωπικού στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας του ΠΓΝΑ “Αττικόν”.

Στο μεταξύ, η πολύτιμη εκπαίδευση γιατρών σε νέες τεχνολογίες μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις εταιρίες και με άδεια του Διευθυντή, η οποία συνήθως δεν δίνεται, αν και η διοίκηση περιμένει να κατέχω αυτή τη γνώμη.
«Για το υπουργείο Υγείας τεχνολογία είναι μόνο οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι», τόνισε ο Εμβιομηχανικός, Εμπειρογνώμονας Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας, Χρήστος Καζάσης. Με τους αναπνευστήρες, βηματοδότες, απινιδωτές δεν υπάρχει εικόνα, προσέθεσε. «Δεν υπάρχει γνώση του εξοπλισμού που υπάρχει, πόσο έχει κοστίσει, πότε χρειάζονται αυτά τα μηχανήματα αντικατάσταση, κ.λπ. Δεν υπάρχει ένα γενικό αρχείο», ανέφερε ο κ. Καζάσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αγοράζονται συμβόλαια 10ετίας για την υπηρεσία και όχι για τον εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργεί τμήμα Ιατρικής Τεχνολογίας - Θα βρούμε τους πόρους, δηλώνει ο Μπερσίμης

Προτροπή του καθ. Υφαντόπουλου να επενδύσουμε στην Ιατρική Τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την ανεργία