ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Επανεκκίνηση της ψυχικής υγείας - 300 μόνιμες προσλήψεις, έμφαση σε παιδιά & εφήβους

Τριακόσιεις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν την ψυχική υγεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο 2ο Mental Conference την Πέμπτη το πρωί, τονίζοντας, ότι το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμση βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούν κι άλλες μέσω ΑΣΕΠ, όπως σημείωσε.

Ξανθός: Επανεκκίνηση της ψυχικής υγείας - 300 μόνιμες προσλήψεις, έμφαση σε παιδιά & εφήβους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Γνωρίζουμε τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στην ψυχική υγεία. Η δυσλειτουργία των δομών οφείλεται στην οικονομική κρίση, ενώ υπήρχε σαφής πορεία εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε:

Τώρα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση στην ψυχιατρική περίθαλψη με έμφαση στη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχιατρικής υγείας. Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Υπάρχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας. Υπάρχουν έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική. Θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών.

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση, επεσήμανε, ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης πόρων και η χρηματοδότηση των δομών και των αντίστοιχων ΜΚΟ γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παρουσιάσαμε με μία εξειδικευμένη ομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες το σχέδιο για την επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο έτυχε θετικής αποδοχής.

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, περιλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις.Μεταξύ αυτών είναι:

- Το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού θα μεταφερθεί στο ΕΣΥ

- Προτεραιότητα σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων

- Νέες δομές για την Τρίτη Ηλικία

Άλλα σημεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

- Η περαιτέρω ανάπτυξη και υιοθέτηση του κοινοτικού μοντέλου ψυχικής υγείας με στόχο την καθολική εγκατάλειψη της ασυλικής ψυχιατρικής. Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας με τον ασθενή στο επίκεντρο. Ο ασθενής συμμετέχει στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων.

- Δημιουργία 12 Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών και των οικογενειών τους.

- Συγκρότηση Επιτροπών Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας.

- Αναδιοργάνωση των Τομέων Ψυχικής Υγείας με στόχο την τομεοποιημένη λειτουργία, κυρίως στην Αττική όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

- Ενίσχυση στη στελέχωση μέσω των προσλήψεων που προωθούνται στο ΕΣΥ (300 θέσεις για ΨΥ, οι πρώτες έχουν ήδη προκηρυχθεί).

- Έμφαση στις υπηρεσίες προς παιδιά και εφήβους.

«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε τέλος ο Υπουργός Υγείας.