ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το προσφυγικό σε έξαρση, τα νησιά «ορφανά» από Διασώστες - Εν αναμονή των 850 προσλήψεων στο ΕΚΑΒ

Στην πιο κρίσιμη στιγμή του προσφυγικού με την τραγωδία της Μόριας στην Μυτιλήνη να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία – όπου μία 66χρονη και το 6χρονο εγγονάκι της κάηκαν από έκρηξη φιάλης, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, εντύπωση και προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι έληξαν οι συμβάσεις 50 διασωστών του ΕΚΑΒ από τα νησιά του Αιγαίου.

Το προσφυγικό σε έξαρση, τα νησιά «ορφανά» από Διασώστες - Εν αναμονή των 850 προσλήψεων στο ΕΚΑΒ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δηλαδή με δύο λόγια, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών, το Αιγαίο, έχει από χθες, 50 διασώστες λιγότερους.

Φυσικά το πιο προφανές είναι να κατηγορήσει κάποιος την κυβέρνηση η οποία δεν πρόβλεψε να επεκτείνει τις συμβάσεις των ανθρώπων αυτών. Η απάντηση που λάβαμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι ότι έληξαν πράγματι οι συμβάσεις και πως ήδη είχαν επεκταθεί, επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα να επεκταθούν για ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις 850 ατόμων στο ΕΚΑΒ, όχι μόνο διασωστών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες θα τρέξουν από το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Να σημειωθεί, ότι το κονδύλι αυτό, έχει κατά κάποιο τρόπο κολλήσει, καθώς οι αλλαγές στην ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλόκαραν την διαδικασία.
Μέχρι τότε όμως, έως ότου δηλαδή γίνουν οι προσλήψεις, οι πρόσφυγες θα βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, αναρωτιόμαστε όλοι.

Οι διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ασκεί δριμεία κριτική για το ζήτημα αυτό και συνεχίζει:

«Το προσφυγικό στα νησιά που απελύθησαν οι Διασώστες παραμένει σε έξαρση. Στα Κέντρα Φιλοξενίας εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα οι ροές συνεχίζονται. Παρότι ζητήσαμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων) και την μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση τους απέλυσε επιδεικνύοντας περίσσεια αναλγησία.

Με την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών στα εν λόγων Νησιά αυξήθηκε ο όγκος περιστατικών που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ. Το ζήτημα θα συνεχίσει να υφίσταται και να εντείνεται λόγω της ιδιαιτερότητας των Νησιών που αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρας μας νέων προσφύγων και μεταναστών. Η έλλειψη των 50 διασωστών που απολύθηκαν από την δύναμη των κατά τόπους τομέων του ΕΚΑΒ, διαμορφώνει κάτω των ορίων ασφαλείας την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με λιγότερους διασώστες, τα νησιά θα διαχειρίζονται τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις, εξιτήρια που προϋπήρχαν, αλλά και τα περιστατικά που θα προέρχονται από τα hot spot και άλλες δομές φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν τα εναπομείναντα διαθέσιμα Ασθενοφόρα που διατίθενται στην κίνηση. Αναλογιστείτε ότι και με τους 50 Διασώστες που υπηρετούσαν τα κενά του ΕΚΑΒ ήταν τεράστια. Σε κάποια από τα συγκεκριμένα νησιά υπάρχουν σε κάθε βάρδια διαθέσιμα ένα ή δυο ασθενοφόρα. Πώς να καλύψουν τις ανάγκες σε τόσο μεγάλες αποστάσεις; Έκτακτα περιστατικά ή τροχαία ατυχήματα μεσολαβούν ώρες για τη διακομιδή τους σε Νοσοκομεία. Πεθαίνουν στο δρόμο.

Οι διακομιδές σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα. Εάν έχουν. Ντροπή!!!
Τα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου θα επιδεινωθούν καθώς μετά την λήξη των συμβάσεων του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που προσελήφθησαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, λήγουν και οι συμβάσεις του Επικουρικού Ιατρικού προσωπικού (μέσω Υπουργείου Υγείας)».

Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι ξανά υπόλογοι και υπεύθυνοι για τις ζωές Ασθενών που τίθενται σε κίνδυνο, εξαιτίας της μείωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ. Με τις παραλήψεις και την διαχειριστική ανεπάρκειά τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ενώ θα περίμενε κανείς μετά την Μηνυτήρια Αναφορά να είναι πιο προσεκτικοί, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Τι αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου

Από την πλευρά τους οι Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας (Médecins du Monde - Grèce), εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για τον τραγικό χαμό δύο ανθρώπων, μιας γυναίκας και ενός πεντάχρονου παιδιού, και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο εξαιτίας της υρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (εφεξής ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.

Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν για μια φορά τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες, επισημαίνουν οι ΓτΚ προσθέτοντας:

Χώροι φιλοξενίας χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλοι για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτές. Στα νησιά, συνέπεια της Συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί μήνες σε δομές που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τη χωρητικότητα τους.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να λειτουργούν χώροι, το κλείσιμο των οποίων έχει προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Η ανακατασκευή δομών φιλοξενίας προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πολλά κοντέινερς σε καταυλισμούς παραμένουν άδεια, την ίδια στιγμή που άνθρωποι ζουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα.

Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και ιδίως στα νησιά.