ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Ο χρόνος, σημαντικός για τους ασθενείς & το πρόβλημα της διαχείρισης της νόσου

Στην πιο σημαντική και πολύτιμη παράμετρο των ασθενών που είναι ο χρόνος, πέρα και πάνω από νούμερα και ποσοστά, αναφέρθηκε ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας την Τρίτη στο 5ο Συνέδριο των Ασθενών «Patients in Power Conference» στο Divani Caravel με θέμα «Τα προβλήματα και τα δικαιώματα των ασθενών και οι προτεραιότητες τιυ συστήματος υγείας».

Μπασκόζος: Ο χρόνος, σημαντικός για τους ασθενείς & το πρόβλημα της διαχείρισης της νόσου

Ο ομιλητής, αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ασθένεια να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία, με την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης και της οικονομικής συμμετοχής στη θεραπεία, ενώ επεσήμανε, ότι στη χώρα μας υπάρχει παντελής έλλειψη της έννοιας της Διαχείρισης της Νόσου (Disease Management).

Αναλυτικά, η παρέμβαση του ΓΓΔΥ έχει ως εξής:

Η κρίση και η μείωση του εισοδήματος είχε πολλαπλασιαστική επίδραση για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, χωρίς να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια πολιτική «ανακούφισης». Πλέον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ασθένεια να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία, με την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης και της οικονομικής συμμετοχής στη θεραπεία. Επιπλέον, τα επιδόματα για τους ασθενείς έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό.

Η κατάσταση επιτείνεται από την σταδιακή αποδιοργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συνέπεια την προβληματική επικοινωνία ασθενούς και ιατρού. Στη χώρα μας υπάρχει παντελής έλλειψη της έννοιας της Διαχείρισης της Νόσου (Disease Management), δηλαδή της συνέχειας και της συνέπειας της φροντίδας, ιδιαίτερα στα χρόνια νοσήματα. Τα σπάνια νοσήματα παρουσιάζουν αυξημένο επιπολασμό, εν τη απουσία ρυθμιστικού πλαισίου. Από καιρό εις καιρό, παρουσιάζονται κερδοσκοπικού χαρακτήρα ελλείψεις σε φάρμακα. Τα μητρώα ασθενειών και ασθενών, όπου υπάρχουν, είναι μεμονωμένες απόπειρες και πάσχουν είτε σε σχεδιασμό είτε σε υποστήριξη και χρήση. Σε κοινωνικούς όρους, εμφανίζονται σε ανησυχητικό βαθμό φαινόμενα διακρίσεων έναντι του ασθενούς και στίγματος. Ακόμα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων δε φαίνεται να είναι απόλυτα λειτουργική, ακόμα και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε πριν λίγα χρόνια. Η ασφάλεια του ασθενούς παραμένει εκ των ων ουκ άνευ, αλλά ακόμα και σήμερα παρατηρούμε πλημμελή εφαρμογή των κανόνων σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέλος, οι ασθενείς είναι οι συμπολίτες μας που, ιδίοις όμμασι, παρατηρούν και αντιμετωπίζουν φαινόμενα έλλειψης διαφάνειας και διαφθοράς.

Όλα τα παραπάνω έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας και συνεχίζουν να μας απασχολούν σε καθημερινή βάση. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που μας λείπει δεν είναι η ικανότητα αντίληψης, ούτε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πλάνου μας, παρά τις αντιστάσεις του παλιού καθεστώτος και τις πρακτικές δυσχέρειες. Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος, και για τους ασθενείς ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος και δεν υπάρχουν νούμερα ούτε αφορούν τα ποσοστά. Παρόλα ταύτα, στο σύντομο διάστημα που είμαστε σε θέση να ασκούμε πολιτική υγείας και να λαμβάνουμε αποφάσεις, έχουμε δρομολογήσει ή υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις, χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι αυτό είναι επαρκές.