ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα για «Προκρούστη»: Μεγάλη η ευθύνη των διοικητών του ΕΣΥ για τις λοιμώξεις

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, για το σχέδιο «Προκρούστης» αναφορικά με τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται πως το σχέδιο αυτό, το οποίο υλοποιείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνέβαλε στη ανακοπή της ανοδικής πορείας συγκεκριμένων παθογόνων στα νοσοκομεία της Χώρας.

Παπακώστα για «Προκρούστη»: Μεγάλη η ευθύνη των διοικητών του ΕΣΥ για τις λοιμώξεις

Και συνεχίζει η κυρία Παπακώστα:

Τον Φεβρουάριο του 2014, αποσκοπώντας στην συνέχιση αυτών των θετικών αποτελεσμάτων, με Υπουργική Απόφαση ζητήθηκε από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων μεταξύ άλλων η ετήσια σύνταξη σχεδίου δράσης και στόχων για τον έλεγχο των λοιμώξεων, όπως και η καταγραφή σχετικών δράσεων, τιμών και στόχων για κάθε δείκτη ελέγχου λοιμώξεων. Επιπλέον, προβλεπόταν η σύνταξη προϋπολογισμού για τις δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και στον έλεγχο των λοιμώξεων, ενώ οι εν λόγω δράσεις θα αξιολογούνταν από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας θα ενημερωνόταν για την επίδοση των νοσοκομείων.

Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ως βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση τόσο των υπηρεσιών φροντίδας των νοσοκομείων όσο και της αποδοτικότητας των Διοικητών τους. Στο πλαίσιο αυτό, το 2014 συστάθηκε η «Συντονιστική Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής των Μέτρων Πρόληψης και Περιορισμού των ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων και της μικροβιακής Αντοχής στα Ελληνικά Νοσοκομεία».

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εφαρμόζεται σήμερα το σχέδιο «Προκρούστης», σε ποιές ενέργειες έχει προβεί για την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού στις μονάδες υγείας της Χώρας. Ζητά να ενημερωθεί επιπλέον, αν έχει ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και αν εφαρμόζεται σήμερα η Υπουργική Απόφαση και η υποχρέωση των Διοικητών των νοσοκομείων να συντάσσουν σχετικό ετήσιο σχέδιο δράσης. Τέλος, ρωτά ποιό είναι το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής των Μέτρων Πρόληψης και Περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων έως σήμερα.