ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Οι προσλήψεις τεράστια τονωτική ένεση στο σύστημα - ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση ψεύδεται

Τα μαχαίρια της ξαναβγάζει η ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων , σημειώνοντας, ότι «σύσσωμη η κυβέρνηση ψεύδεται για άλλη μία φορά για τον αριθμό των προσλήψεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, για να αποκρούσει τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο επί των ημερών της. Οι προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση δεν αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τη Δημόσια Υγεία», αναφέρει η Ομοσπονδία, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη την Κυριακή στο ΑΠΕ, σχετικά με το τι προσλήψεις έχουν και πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Πολάκης: Οι προσλήψεις τεράστια τονωτική ένεση στο σύστημα - ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση ψεύδεται

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου (ιστοσελίδα apografi.gov.gr), τα οποία επικαλούνται, διαψεύδονται πανηγυρικά οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών στελεχών, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

Το τακτικό προσωπικό (εκτός ΝΠΙΔ) που υπηρετούσε στο Υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 94.164 και τον Ιανουάριο του 2015 79.023. Δηλαδή μείωση 15.141 τακτικών υπαλλήλων.

Το τακτικό προσωπικό από 79.023 που ήταν τον Ιανουάριο του 2015, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκε στους 77.963 τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 1.060 τακτικών υπαλλήλων).
Αναλυτικά το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας Σεπτέμβριος 2015 – 2016 με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Σεπτέμβριος 2015 Σεπτέμβριος 2016 Διάφορα
Τακτικό προσωπικό 77.963 77.637 - 326
(εκτός ΝΠΙΔ)

Έκτακτο προσωπικό (εκτός ΝΠΙΔ) 11.185 12.257 +1.072
Χρόνου – συμβάσεις έργου – ωρομίσθιοι

Τακτικό προσωπικό ΝΠΙΔ 3.430 3.436 +6

Έκτακτο προσωπικό ΝΠΙΔ Ορισμένου 472 573 +101
Χρόνου - συμβάσεις έργου – ωρομίσθιοι

ΣΥΝΟΛΟ 93.050 93.903 +853

Όπως προκύπτει ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων την εν λόγω περίοδο (Σεπτέμβριος 2015 έως Σεπτέμβριο 2016) μειώθηκε περαιτέρω κατά 326 υπαλλήλους. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015 - Σεπτέμβριος 2016) το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 1.386 υπαλλήλους.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 το προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας αυξήθηκε κατά 853 υπαλλήλους.

Συμπερασματικά όχι μόνο δεν αυξήθηκε το προσωπικό αλλά από Ιανουάριο 2015 έως Σεπτέμβριο 2016, μειώθηκε κατά 553 υπαλλήλους που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Μάλιστα μειώνονται κατά πολύ οι μόνιμοι υπάλληλοι και αντικαθίστανται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτές είναι οι αθρόες προσλήψεις στην Υγεία που επικαλείται η κυβέρνηση.

Με τα στοιχεία του ESY.net (Πληροφοριακό Σύστημα Υπουργείου Υγείας) το προσωπικό των Νοσοκομείων τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 69.223 και τον Μάιο του 2016 ήταν 61.528. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 7. 695 υπαλλήλους».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι ζωές των ασθενών, αλλά τα ρουσφέτια, οι διευθετήσεις και οι εξυπηρετήσεις, επαναλαμβάνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας:

«Οι Διοικητές των Νοσοκομείων αντί να πιέζουν για προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση (τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν το Ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό), βγάζουν ανακοινώσεις σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατά παραγγελία του Υπουργείου Υγείας».

Τι αναφέρει ο κ. Πολάκης για τις προσλήψεις

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την Κυριακή, βάλει κατά του ΑΣΕΠ, όπως έπραξε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την περασμένη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του Alpha. Τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης:

«Η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι αργή. Δεν είναι απλά γραφειοκρατική, το σύστημα είναι στημένο έτσι για να ελέγχεται, για να καθυστερεί, ουσιαστικά είναι άχρηστα βήματα που δικαιολογούν την ύπαρξη ενός μηχανισμού. Όταν παίρνεις πράξη υπουργικού συμβουλίου ότι έχεις τις πιστώσεις γιατί πρέπει να ξαναπάρεις έγκριση, όταν βγάζεις τα αποτελέσματα, γιατί πρέπει να περάσουν 2,5 μήνες να πάει κάποιος τα χαρτιά του για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης απόφασης και ΦΕΚ για να αναλάβει υπηρεσία; Βρισκόμαστε σε φάση αλλαγών».

Τώρα όσον αφορά τις προσλήψεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, από τον Οκτώβριο του 2015, όταν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, βγήκε στον αέρα η πρώτη προκήρυξη για 900 άτομα μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό έως και σήμερα, έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.830 άτομα. Σε εξέλιξη να αναλάβουν υπηρεσία είναι άλλα 3.100 άτομα και επιπλέον μέσα στον μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 4.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας με πλήρεις αποδοχές. Τέλη Δεκεμβρίου, προκηρύχθηκαν, 1.766 θέσεις μόνιμο προσωπικό και αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για όλα τα Νοσοκομεία. Επίσης, με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ θα προσληφθούν 3.200 άτομα (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και λοιπό προσωπικό) για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 270 δομές σε 65 πόλεις που θα καλύπτει 2,3 εκατ. πολίτες. Μιλάμε για μια τεράστια ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσει και σε ανακατανομή προσωπικού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης λείπουν νοσηλεύτριες, ενώ στην περιφέρεια λείπουν γιατροί. Όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης, «υπάρχει Νοσοκομείο στην περιφέρεια που έχει 100 οργανικές θέσεις νοσηλευτριών και υπηρετούν 130. Άλλο που έχει στον οργανισμό 210 κλίνες έχει αναπτυγμένες 200 και υπηρετούν 220 νοσηλεύτριες. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν νοσοκομεία στην Αθήνα που έχουν 40 κρεβάτια καλυμμένα και 10 ράντζα και το βράδυ να υπάρχει μία νοσηλεύτρια και την ίδια στιγμή να υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 10 νοσηλεύτριες. Αυτό είναι το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Εμείς πάμε για άλλο κοινωνικό συμβόλαιο».

Αλλαγή και στις εφημερίες

Ο κ. Πολάκης επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, το οποίο όπως λέει «εξοντώνει τα Νοσοκομεία και δυσκολεύει τον πολίτη. Έχεις κάθε μέρα ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ένα στον Πειραιά, τα οποία δέχονται 2.000 κόσμο. Με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που προγραμματίζουμε και τη λειτουργία τους σε καθημερινή βάση, θα εφημερεύουν 8- 10 μεγάλα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Επίσης υπάρχουν κάποιες Μονάδες ΠΕΔΥ που μπορούν να μπουν σε 24ωρη λειτουργία και μάλιστα κατευθύνονται και προς τα εκεί νέες προσλήψεις».