ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Υγείας από τους Λογοθεραπευτές - Μιλούν για ξεκάθαρη μεθόδευση

Τη μεθόδευση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις συμβάσεις των παρόχων υγείας, καταγγέλει για ακόμη μία φορά ο κλάδος των Λογοθεραπευτών, ο οποίος διοργανώνει Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 9 πμ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Υγείας από τους Λογοθεραπευτές - Μιλούν για ξεκάθαρη μεθόδευση

Παράλληλα την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Όπως αναφέρουν σε έντονο τόνο οι Λογοθεραπευτές, «Εμείς, οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-­ επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες, καταγγέλουμε την μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Με τις νέες συμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, απειλείται η βιωσιμότητα των 2.000 με 2.500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Η διοίκηση πάντως του ΕΟΠΥΥ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις συμβάσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όπως αναφέρει, ώστε να σταματήσουν να προπληρώνουν για υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτόν, ο Οργανισμός έχει δώσει παράταση έως τις 24 Ιανουαρίου (αντί για τις 15 Ιανουαρίου) προκειμένου οι πάροχοι υγείας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των Λογοθεραπευτών, καλούν:

1) τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους
ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτεί ο κλάδος ουσιαστικά και να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

2) το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες “Ειδικής Αγωγής” και συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το “claw back” και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας
για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

3) τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών να αναλογισθούν τη βιωσιμότητα των 2-­‐2.500
επιχειρήσεων κάθε μορφής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”, την εργασία χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές και τις εισφορές που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία απειλούνται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης και του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

Και τέλος, καλούν

4) τους γονείς και τις οικογένειες που έχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας (όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι και τα Σωματεία) να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και με την παρουσία τους τη Δευτέρα 16/1/17.

Παπακώστα: Η απόφαση φέρνει οριζόντια περικοπή

Εξάλλου χθες, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στην κλειστή δαπάνη στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, η οποία θεσπίστηκε με τον ν. 4447/2016. Συνέπεια της εν λόγω εφαρμογής θα είναι η οριζόντια περικοπή όταν η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπερνά την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα, το ποσό που θα υπολείπεται να αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση από τους λογοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές, τους ψυχοθεραπευτές κλπ.

Η Κατερίνα Παπακώστα εστιάζει στο γεγονός πως η περικοπή των διαθέσιμων κονδυλίων για την Ειδική Αγωγή θα αναγκάσει τους γονείς των παιδιών με αναπηρία να πληρώνουν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, όπου οι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής θα υποαμοίβονται εξαιτίας της μειωμένης παροχής του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γονείς των παιδιών δεν θα μπορούν να αναλάβουν το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά τους.