ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Καρπενησίου: Ο εξάμηνος απολογισμός της διοίκησης & η ανάγκη για αξονικό τομογράφο

Έναν συνοπτικό απολογισμό εξαμήνου, ανακοινώνει ο διοικητής και τα μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου Καρπενησίου, καταθέτοντας το αίτημα, ότι «σε ένα τόσο απομακρυσμένο νομό, η αγορά Αξονικού Τομογράφου και 3-4 απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων είναι αναγκαία για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και την παραμονή τους στο νοσοκομείο».

Νοσ. Καρπενησίου: Ο εξάμηνος απολογισμός της διοίκησης & η ανάγκη για αξονικό τομογράφο

Ταυτόχρονα με τον απολογισμό, όπως τονίζει η διοίκηση του νοσηλευτηρίου, μας δίνεται η ευκαιρία, να σας αναφέρουμε μερικές σκέψεις και προτάσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περαιτέρω την λειτουργία του, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Αναλυτικά, από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με άμεση παρέμβαση ήσαν:

- Επαναλειτουργία του μικροβιολογικού για εξωτερικούς ασθενείς, που είχε διακοπεί από το 2015, αφού βρέθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις για την προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων για την διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων. Επιπλέον,σε συνεργασία με το Κ.Υ. Φραγκίστας, γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις και για ασθενείς της περιοχής, αφού στο Κ.Υ. δεν λειτουργεί εργαστήριο.

- Προμήθεια φίλτρων και υλικών με χρήματα του Νοσοκομείου, για τις αιμοκαθάρσεις (10)φιλοξενούμενων ασθενών στο Καρπενήσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πέραν των έντεκα (11) τακτικών.

- Σύνδεση της νέας αίθουσας χειρουργείου με τις υπάρχουσες και ταυτόχρονα κατασκευή μεγαλύτερου χώρου για την αποστείρωση, με την δωρεά συνδρομή του εργολάβου και του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας μας. Με την παραλαβή του νέου αναισθησιολογικού μηχανήματος θα προστεθεί επιπλέον σε πλήρη χρήση μια νέα αίθουσα χειρουργείου.

- Τροποποίηση του έργου της επέκτασης του Νοσοκομείου (ΕΣΠΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος) για την αγορά νέου μετασχηματιστή με σκοπό την επαύξηση ηλεκτρικού φορτίου. Δεν υπάρχει η αναγκαία ηλεκτροδότηση ώστε να λειτουργήσουν το νέο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και η νέα αίθουσα χειρουργείου.

- Επαναλειτουργία του ανενεργού Μαστογράφου, αφού επισκευάστηκε και ρυθμίστηκαν παράμετροι του μηχανήματος από ακτινοφυσικό.

- Αύξηση πιστώσεων για πρόσθετες εφημερίες για όσους γιατρούς επιθυμούν να καλύψουν όλο τον μήνα με σκοπό την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου.

- Πληρωμή των νέων ατομικών συμβάσεων έργου των καθαριστριών με μεγαλύτερες αποδοχές και λιγότερη ετήσια δαπάνη για το Νοσοκομείο και μείωση του ετήσιου τιμήματος υποστήριξης των υπηρεσιών λογιστηρίου.

- Επαναλειτουργία του οφθαλμολογικού χειρουργείου με την προμήθεια των αναγκαίων ενδοφακών και υλικών για την αποκατάσταση της όρασης ασθενών που ήταν σε λίστα αναμονής, διότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις.

- Κατόπιν εισήγησης του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και εργαστηρίων με την ταυτόχρονη καθιέρωση των προγραμματισμένων τακτικών επισκέψεων(ραντεβού). Τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά από την γραμματεία του Νοσοκομείου, διευκολύνοντας την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών.

- Καθημερινή απεικόνιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου στην ιστοσελίδα του, με τα στατιστικά της νοσολογικής κίνησης ασθενών και της διαχείρισης προσωπικού.

- Αναδιανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2016 για την συνεχή προμήθεια υλικών, εξασφαλίζοντας τον συνεχή εφοδιασμό των κλινικών με φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Επιπλέον, προμηθευτήκαμε ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμού για τις κλινικές και το νέο χειρουργείο(προβολέας, νιπτήρας και ντουλάπια χειρουργείου, ειδικά φορεία αρρώστων, ντουλάπια φαρμάκων κ.α.). Αγοράσαμε ιματισμό, στολές προσωπικού και μηχανολογικό εξοπλισμό και υλικά για την συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου(επαγγελματικό πλυντήριο ιματισμού, τηλεφωνικό κέντρο, οθόνη ανακοινώσεων, ντέξιον, μπάρες εισόδου, μηχανογραφικός εξοπλισμός, ξυλεία για ερμάρια κ.ά.)

- Προσλήφθηκαν δύο (2) νοσηλεύτριες, μία (1) τεχνολόγος ακτινολογικού, μία (1) επικουρικός μικροβιολόγος και εντός των ημερών ένας (1) μόνιμος παθολόγος και ένας (1) αιματολόγος.

- Από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προσλαμβάνουμε για ένα (1) έτος, οκτώ (8) νοσηλεύτριες, δύο (2) μαίες, μία (1) τεχνολόγο και τέσσερις (4) παρασκευάστριες και από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ περιμένουμε για άμεση μόνιμη πρόσληψη ένα (1) τεχνολόγο ακτινολογικού και δύο (2) νοσηλεύτριες.

- Αιτηθήκαμε την πρόσληψη του αναγκαίου επικουρικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες πιστώσεις για το 2017.

Αναλυτικά: ένα (1) παιδίατρο,ένα (1) νεφρολόγο,ένα (1) καρδιολόγου,ένα (1) παθολόγο, τρείς (3) παρασκευαστές και τέσσερα άτομα (4) διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Επίσης, έχουν προκηρυχτεί για μόνιμη απασχόληση, ένας (1) παρασκευαστής και τρείς(3) νοσηλεύτριες.

- Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με την ενεργή συμμετοχή της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ το σενάριο «Σώστρατος» σε περίπτωση σεισμού. Με την εποπτεία του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου συμμετείχε ενεργά στην άσκηση και εκτέλεσε με επιτυχία τους ρόλους που περιέγραφε το σενάριο.

- Αιτηθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου.
Σημειωτέον, ότι ο υπάρχων μεταχειρισμένος αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν λειτούργησε ποτέ.

Οι πρώτες αυτές ενέργειες της διοίκησης ήταν απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του. Έχοντας υπόψη, την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το δύσβατο της περιοχής που κάνει χρονοβόρα την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ο βραχυχρόνιος σχεδιασμός του Νοσοκομείου για την ανάπτυξη περισσοτέρων και αναγκαίων ποιοτικών δραστηριοτήτων, προϋποθέτει:
Επάρκεια προσωπικού, κατάλληλη κτιριακή υποδομή, πλήρης μηχανολογικός και ιατρικός εξοπλισμός.

Σε συνάρτηση με την νοσολογική κίνηση του Νοσοκομείου, το προσωπικό σε γενικές γραμμές είναι επαρκές. Η μικρή έλλειψη παραϊατρικού, διοικητικού προσωπικού και 3-4 ιατρών, θα αντιμετωπιστεί άμεσα με επικουρικό προσωπικό.

Στο άμεσο μέλλον όμως, η τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού θα πρέπει να επανεξετασθεί, διότι οι υγειονομικές ανάγκες έχουν αλλάξει.

Με την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου, η διοικητική υπηρεσία θα εγκατασταθεί σε αυτό και θα απελευθερωθούν χώροι για την δημιουργία νέων και καταλληλότερων τακτικών ιατρείων. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με την αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, των εξωτερικών κουφωμάτων, των λαμπτήρων και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, θα εξοικονομήσει πόρους και θα αναβαθμίσει την κτιριακή υποδομή.
Σε ένα τόσο απομακρυσμένο νομό, η αγορά Αξονικού Τομογράφου και 3-4 απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων είναι αναγκαία για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Τέλος, καταλήγει η διοίκηση του νοσοκομείου Καρπενησίου, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για την συνεργασία τους, ευχόμενοι όλοι μαζί να πετύχουμε τους στόχους της διοίκησης που θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες υγειονομικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Ευρυτανίας.