ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προς Ξανθό: Η φάμπρικα κομματικών αποκεφαλισμών & η ξεχασμένη διαφάνεια

Τη λειτουργία «φάμπρικας κομματικών αποκεφαλισμών» στους προϊσταμένους στο ΕΣΥ καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) - ΕΣΥ, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προς Ξανθό: Η φάμπρικα κομματικών αποκεφαλισμών & η ξεχασμένη διαφάνεια

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών του ΕΣΥ ενημερώνουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως «στα νοσοκομεία κυριαρχεί μια πρωτόγνωρη ανθρωποφαγία που υποδαυλίζεται από την παράνομη πρακτική των διοικήσεων να προβαίνουν σε αποκεφαλισμούς με παράλληλες αναθέσεις «ημετέρων» και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα «νοσηλευτές που συνεργάζονταν αρμονικά επί δεκαετίες, να αναγκάζονται να επιλέξουν κομματικό μετερίζι για να επιβιώσουν».

Η απευθείας ανάθεση καθηκόντων Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τη διοικήτρια σε νοσηλεύτρια, χωρίς πλαίσιο, αξιολόγησης και κρίσης, που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα στην ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ έδωσε το έναυσμα για τη διερεύνηση και τον εντοπισμό ανάλογων πρακτικών στο νοσηλευτικό πεδίο του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της ΠΑΣΥΝΟ, η προαγωγή της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας έγινε με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση της διοίκησης – πριν από 8 μήνες ανέλαβε προϊσταμένη Νοσηλευτικής υπηρεσίας και πριν από 4 μήνες τομεάρχης της υπηρεσίας.

«Με την ψήφιση του Ν. 4369/2016, άρχισε να πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στις τάξεις των νοσηλευτών, για τη διαφαινόμενη εδραίωση της αξιοκρατίας που θα εγκαινίαζαν οι θετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου σχετικά με την εξέλιξη στην ιεραρχία. Δυστυχώς, όμως και παρότι ήδη πέρασε ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου, οι διατάξεις του δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Η πρακτική αυτή, αντιβαίνει ευθέως στο πνεύμα της νομιμότητας, καθώς είναι αντίθετη με το άρθρο 30 του εν θέματι νόμου, αποτελώντας μια εξοργιστική πρακτική που δυναμιτίζει κάθε έννοια αξιοκρατίας και δικαιοσύνης» αναφέρει το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ σε ανακοίνωσή του, και καλεί την ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να παρέμβουν άμεσα στη συντελούμενη παρανομία, προκηρύσσοντας άμεσα τις τυπικές κρίσεις για τη νοσηλευτική ιεραρχία.

Επισημαίνουν δε πως «ο κομματισμός και η αναξιοκρατία δεν μπορεί να έχουν θέση στη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σύμφωνα με το πνεύμα που διέπει τις διακηρύξεις της παρούσας κυβέρνησης».

Τέλος, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι στέκεται στο πλευρό των νοσηλευτών που θίγονται με αυτή την απαράδεκτη πρακτική και προτίθεται να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.