ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου: Παίζουν με την υγεία νοσηλευτών στο Θεαγένειο - Επικίνδυνη κατάσταση με τα κυτταροστατικά

Στις σοβαρές και επικίνδυνες συνθήκες που καλούνται να εργαστούν οι νοσηλευτές (και μάλιστα μη ειδικευμένοι) στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί κατά την διάρκεια της διαδικασίας διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων αναφέρεται ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. 

Οικονόμου: Παίζουν με την υγεία νοσηλευτών στο Θεαγένειο - Επικίνδυνη κατάσταση με τα κυτταροστατικά

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Οικονόμου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι νοσηλευτές στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εργάζονται κάτω από ανεπίτρεπτα επικίνδυνες για τη υγεία τους συνθήκες. Μη εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό εξαναγκάζεται, σχεδόν υπό συνθήκες τρομοκρατίας, να τελεί τη διαδικασία διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι αν συνεχίσουν να διαμαρτύρονται οι νοσηλευτές και σταματήσουν την εργασία αυτή, θα θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα, τη στιγμή που το Υπουργείο, έχει δηλώσει από το Νοέμβριο ότι δεν είναι αρμοδιότητα των νοσηλευτών η παρασκευή και η μίξη των κυτταροστατικών φαρμάκων!
Αξίζει να τονισθεί ότι πρόκειται για ουσίες υψηλής τοξικότητας, οι οποίες δύναται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις στην υγεία αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή ακόμα και να προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1) Πότε θα γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ σχετικά με τη διαδικασία διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων και την απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού σε αυτή, ώστε να αποφανθεί ο Υπουργός επί της γνωμοδότησης αυτής;
2) Θεωρείτε νόμιμη την ενασχόληση μη εξειδικευμένου προσωπικού σε αυτή την επικίνδυνη διαδικασία;
3) Σκοπεύει να αντικαταστήσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Θεαγένειο στη θέση των ανειδίκευτων νοσηλευτών, προσωπικό κατάλληλο, όπως είναι οι βοηθοί τεχνολόγοι φαρμακείου; Αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι εξής:

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ