ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας η Πολυκλινική - Εγκληματικό, τονίζουν οι άνθρωποι του ΕΣΥ

Έξαλλοι είναι οι γιατροί του ΕΣΥ για ακόμη μία φορά με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για την Πολυκλινική και ειδικότερα την αναφορά του ότι θα αξιοποιηθεί ως πιλοτική Δομή Ημερήσιας Νοσηλείας.

Πολάκης: Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας η Πολυκλινική - Εγκληματικό, τονίζουν οι άνθρωποι του ΕΣΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Πολάκης παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Πολυκλινικής Αθηνών και στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα υπάρξει η δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός της, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό, οι οποίοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα χρόνια της κρίσης, όσο αφορά στις εργασιακές τους σχέσεις.

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια της Ψυχικής Υγείας και των Προμηθειών, που ετοιμάζονται να κατατεθούν στη Βουλή, ο κος Πολάκης ανέφερε πως Δημόσιες Δομές Υγείας όπως η Πολυκλινική θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά ως Δομές Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να αποφορτιστούν σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Εγκληματικό να λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας η Πολυκλινική

Μα είναι ήδη Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, απαντά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας και μάλιστα το γεγονός αυτό, είναι εγκληματικό, επισημαίνει.

Η Πολυκλινική πριν κλείσει και συνδεθεί με τον Ευαγγελισμό, αποτελούσε ένα αξιόμαχο και πολύ σοβαρό σημείο αναφοράς του ΕΣΥ, με 160 κλίνες στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εξυπηρετούσε κυρίως φτωχό κόσμο και ευπαθείς ομάδες, σημειώνει με έμφαση ο κ. Σιώρας.

Με την σύνδεσή του, αποχώρησε όλο το προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων και δύο Εργαστήρια Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Σήμερα η Πολυκλινική, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί εντελώς κουτσουρεμένα και στοιχειωδώς δανείζεται τεχνολόγους από Μονάδες του ΠΕΔΥ- εξακολουθεί να εξυπηρετεί φτωχούς συμπολίτες μας, φαντάρους, ευπαθείς ομάδες, ανασφάλιστους πάνω από 300 άτομα την ημέρα, όταν κάποτε μπορούσε να στηρίξει 1.000 άτομα ημερησίως, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει:

Η Πολυκλινική κάποτε διέθετε σπουδαία Οφθαλμολογική και Ουρολογική Κλινική, αναπτυγμένη Καρδιολογική Κλινική, Μονάδα Εμφραγμάτων, αίθουσα χειρουργείων για πολλές ειδικότητες. Σήμερα λειτουργεί ήδη ως Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας υποστελεχωμένη – υπηρετούν μόλις 30 με 35 άτομα- και χωρίς βασικό εξοπλισμό.
Επομένως αυτό που θέλει ο υγειονομικός κόσμος αλλά και οι πολίτες, αναφέρει ο κ. Σιώρας, είναι η πλήρης λειτουργία της, διότι «οι μεν την έκλεισαν, οι δε δεν την ανοίγουν», αναφέρει με νόημα.

4.150 άτομα στο ΕΣΥ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα - Έρχονται επιπλέον 3.170

Εν τω μεταξύ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κος Πολάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας και τόνισε πως από τον Οκτώβριο του 2015 έως και προχθές ανέλαβαν υπηρεσία 4.150 άτομα όλων των ειδικοτήτων, ενώ για άλλα 2.700 άτομα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός στο διαγωνισμό του ΟΑΕΔ για την κάλυψη 4.000 θέσεων μονοετούς θητείας, με πλήρεις αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα, στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως 3.170 άτομα θα έχουν αναλάβει υπηρεσία έως το τέλος Φλεβάρη, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν με μειωμένο διάστημα ανεργίας ως προαπαιτούμενο κριτήριο. Τέλος, όσον αφορά στις 2.000 νέες θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, ο κος Πολάκης είπε πως ξεκινούν να προκηρύσσονται τμηματικά ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας, σε 65 πόλεις της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης 2,3 εκατ. πολιτών της χώρας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί για 2 χρόνια, με 140 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ βούληση του Υπουργείου είναι μετά τα 2 χρόνια η χρηματοδότησή του να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένεση 530 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων, ο κος Πολάκης είπε πως για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν δημιούργησαν νέα χρέη για το 2016, αντίθετα έκλεισαν τη χρονιά με πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2015 είχαν συνολικό χρέος 935 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός τεκμηρίωσε το γεγονός αυτό λέγοντας πως οφείλεται τόσο στην αύξηση της κρατικής επιχορήγησης κατά 300 εκατ. ευρώ, όσο και στην απόφαση του Υπουργείου να χρηματοδοτηθούν για πρώτη φορά φέτος τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ με 530 εκατ. ευρώ., ενώ ανέφερε πως το αντίστοιχο ποσό για το 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η διοικήτρια του Ευαγγελισμού Νάγια Γκουλάκη – Μητσάκη, ο αναπληρωτής διοικητής του Ευαγγελισμού Χρήστος Πλιάτσικας, και ο αναπληρωτής διοικητής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών Βαμβουρέλης Ηρόδοτος.