ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Χ. Θεοχάρης: Ερώτηση σε Τσίπρα για κατάρρευση του ΕΣΥ, λίστες χειρουργείου & δαπάνη

Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και των δομών του αναφέρει σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Στην ερώτησή του ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται στις ανύπαρκτες λίστες χειρουργείου, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αγοράζει χωρίς να διαπραγματεύεται την τιμή καινοτόμων φαρμάκων, καθώς και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Χ. Θεοχάρης: Ερώτηση σε Τσίπρα για κατάρρευση του ΕΣΥ, λίστες χειρουργείου & δαπάνη

Ο κ. Θεοχάρης αν και επικαλείται στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι βέβαιο, ότι θυμάται και την παλιά του ιδιότητα ως ΓΓ Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών (από τις αρχές του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014), όπου είδαν πολλά τα μάτια του.

Καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, με κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Προσθέτει δε ότι «η φαρμακευτική πολιτική αντί να αποτελέσει εργαλείο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μέσω χρηστής συνταγογράφησης από τους ιατρούς, έχει μετατραπεί σε χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία η οποία διακρίνεται από τη διατήρηση αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αγοράζει χωρίς να διαπραγματεύεται την τιμή καινοτόμων φαρμάκων, αλλά χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ με την λιανική τιμή με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές εκπτώσεις προς όφελος του ελληνικού συστήματος υγείας και των ασθενών».

Ρωτά τέλος τον Πρωθυπουργό, «Με ποιον τρόπο προτίθεστε να παρέμβετε -έστω και αργά- ώστε να αντιμετωπιστεί το χάος στις χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων της χώρας λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και βλαβών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό θέτοντας τέρμα στις λίστες αναμονής; Ποιος ο κυβερνητικός σχεδιασμός συνολικά ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που μαστίζουν το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας;»