ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΦΥ και Μονάδες Γειτονιάς: Εκδήλωση από την «Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική»

Εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική" πραγματοποιείται την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την δημιουργία ενός νέου δικτύου με τοπικές μονάδες γειτονιάς (ΤΟΜΥ).

ΠΦΥ και Μονάδες Γειτονιάς: Εκδήλωση από την «Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική»

Εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, αλλά και πανεπιστημιακοί θα τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα, σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργείου Υγείας, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές τους προτάσεις για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, εισηγητής στην εκδήλωση είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης Νίκος Πολύζος, ενώ σχολιαστές ο Σ. Παπαδόπουλος, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Οικονόμου, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπαργιώτας.

Συντονιστής της συζήτησης είναι ο πρόεδρος της "Πρωτοβουλίας για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική", π. γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, "δυστυχώς, μετά από καθυστέρηση τριών χρόνων, το προωθούμενο σχέδιο έχει πολλά αναχρονιστικά στοιχεία, είναι δέσμιο ιδεοληψιών και κυρίως είναι εξαιρετικά δυσκίνητο στην εφαρμογή του με επανάληψη βασικών λαθών της δεκαετίας του 80, της περιόδου δημιουργίας της μη αστικής ΠΦΥ.

Ένα κρατικίστικο, μπαρόκ σχήμα, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, χωρίς κατευθύνσεις και προτεραιότητες, χωρίς την αίσθηση ότι πρέπει να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της Υγείας σε μια χώρα νοσοκομειοκεντρικής πρακτικής και απέραντης συνταγογραφίας.

Ο ΕΟΠΥΥ η μεγαλύτερη πρόσφατη μη μνημονιακή μεταρρύθμιση, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις εναντίον της δημιουργίας του, αδρανεί απελπιστικά.

Ήδη από το 2012 έχει μετατραπεί σε ένα κουμπαρά συλλογής ληξιπροθέσμων, τρέχοντας πίσω από χρέη και περικόπτοντας, συχνά άτσαλα, διαφόρων ειδών ελάσσονες παροχές (λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ογκολογικά φάρμακα με βάση το ...προσδόκιμο κλπ).

Οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με το υπουργείο υγείας και τις δομές του ΕΣΥ σε ένα κοινό σχεδιασμό δράσεων που θα πολλαπλασίαζαν τα οφέλη για τους πολίτες και θα δημιουργούσαν οικονομίες κλίμακας, μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν.

Η μεγάλη διαπραγματευτική του δύναμη σε συμφωνίες με τους παρόχους, η προώθηση της αξιολόγησης χρήση ευέλικτων και χρησίμων συμβολαίων με δημόσιο και ιδιωτικό αναζητώντας το καλύτερο, είναι ανενεργή. Η δυνατότητα άμεσων συμφωνιών όγκου-αποζημίωσης για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες στα φάρμακα είναι ακόμα σε διερεύνηση, με μεγάλες απώλειες πόρων.

Καμιά πρωτοβουλία προώθησης και οργάνωσης της πρόληψης και της νέας δημόσιας υγείας σε συνέργεια με τις ΥΠΕ ή την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές, δεν λαμβάνεται.

Η χώρα, έχοντας υποστεί μια κακή Ιατρική, με πρωταθλητισμό στις αξονικές τις καισαρικές και την συνταγογράφηση, έχει ανάγκη από ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου της, του απίστευτου καταναλωτισμού των χρόνων προ κρίσης, αλλά και της εμμονής σε ξεπερασμένα σχήματα και παρωχημένες συμπεριφορές".