ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι ψυχιατρικές κλινικές στηρίζουν Μπερσίμη και «αδειάζουν» Οικονόμου για τις δηλώσεις περί clawback

Σωρεία αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., Βασίλη Οικονόμου περί καθυστέρησης είσπραξης του clawback από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Οι ψυχιατρικές κλινικές στηρίζουν Μπερσίμη και «αδειάζουν» Οικονόμου για τις δηλώσεις περί clawback

Μετά τα Διαγνωστικά Κέντρα, σειρά πήραν οι Ψυχιατρικές Κλινικές, οι οποίες διά του προέδρου τους κ. Γεώργιου Αλαφούζου υποστηρίζουν τις αποφάσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια αφορά τη βιωσιμότητα των μονάδων του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ο κ. Οικονόμου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την 21/02/2017, τοποθετήθηκε επί της ενημέρωσης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, περί των πεπραγμένων του Οργανισμού, εγκαλώντας τον κ. Μπερσίμη για την καθυστέρηση είσπραξης του clawback παρελθόντων ετών.

Ο κ. Μπερσίμης εξήγησε ότι οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτή τη στιγμή του Οργανισμού από 1,367 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί κατά 48% στα 711 εκατ., χωρίς να ληφθούν υπόψη οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν αφαιρεθούν και τα ανείσπρακτα clawback από τους ιδιώτες παρόχους, τα οποία προκύπτουν από τους «κλειστούς προϋπολογισμούς», πρακτικά, ο Οργανισμός καλείται να εισπράξει περισσότερα χρήματα, απ’ ότι είναι να πληρώσει.

«Αυτό σημαίνει, ότι αν σήμερα προχωρήσουμε στην απευθείας είσπραξη αυτών των ποσών που υπολείπονται από τους ιδιώτες παρόχους, αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά των Υπηρεσιών Υγείας. Και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Η πραγματική μείωση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, φθάνει το 177%.

Ψυχιατρικές κλινικές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδας κ. Γιώργος Αλαφούζος, με σχετική ανακοίνωσή του τόνισε πως: «Για πρώτη φορά από συστάσεως ΕΟΠΥΥ, οι πάροχοι, έχουμε πληροφόρηση για την πορεία και το πλάνο των πληρωμών, υπάρχει στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού και το σημαντικότερο, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά του Οργανισμού, όσον αφορά τις ανάγκες μιας επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο και ιδιαίτερα στον Τομέα της Υγείας.

Ο Τομέαρχης για τα θέματα της Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, αντί να εγκαλέσει τον Υπουργό Υγείας για την κατάφωρη αδικία που συντελείται χρόνια τώρα, από την άνιση μεταχείριση του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα, επιτίθεται στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, έχει φέρει εις πέρας, μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του Οργανισμού, τις οποίες επί σειρά ετών διακήρυτταν οι προκάτοχοι του, τις οποίες φυσικά ουδέποτε εφήρμοσαν.

Υπενθυμίζουμε πως τα καταστροφικά μέτρα Clawback & Rebate, εφαρμόστηκαν, δυστυχώς, επί Νέας Δημοκρατίας, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θεσπίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας και, δυστυχώς στην τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, ξεδιπλώνεται η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας για την διαχείριση του Οργανισμού, όταν θα κληθεί να τον αναλάβει.

Που ήταν ο κ. Οικονόμου όταν η Βουλή ψήφιζε την εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή Φ.Π.Α. στην Υγεία;

Που ήταν ο κ. Οικονόμου όταν τα ανωτέρω καταστροφικά μέτρα εφαρμόστηκαν σε όλους τους συμβεβλημένους παρόχους;

Γιατί δεν ζητάει ο κ. Οικονόμου στοιχεία, αναφορικά με το ύψος της αποζημίωσης μιας ψυχιατρικής κλίνης στον Ιδιωτικό Τομέα με αντίστοιχη στον Δημόσιο Τομέα;

Γιατί δεν αναζητεί τους λόγους για τους οποίους η Ιδιωτική ψυχιατρική κλίνη αποζημιώνεται με 18€ ημερησίως και η αντίστοιχη αποζημίωση στο Δημόσιο ξεπερνά τα 100€ ημερησίως;

Η απάντηση είναι οφθαλμοφανής και δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Οικονόμου.

Όσο και εμείς δεν στρατοπεδεύουμε στα γραφεία των Βουλευτών, όσο δεν χρησιμοποιούμε δημοφιλείς προσωπικότητες για την προβολή των θέσεων μας, όσο απορροφούμε μόνοι μας την δυστυχία και, πολλές φορές, την δυσαρέσκεια του οικογενειακού περιβάλλοντος των ψυχικά πασχόντων, κανένας Βουλευτής δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα προβλήματα τους.

Τα βαρύγδουπα λόγια και οι δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, περί της δήθεν επιθυμίας για τόνωση της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ως μοναδική διέξοδος από την κρίση, ανατρέπονται μονομιάς, κατόπιν της τοποθέτησης του τομέαρχη Υγείας του κόμματος, η οποία κάνει ακόμη και τους φίλα προσκείμενους προς το κόμμα, να αναρωτιούνται κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν πρόσωπα που στηρίζουν την Ιδιωτική πρωτοβουλία και το Δημόσιο συμφέρον, έστω και αν αποτελούν επιλογή άλλου κόμματος».