ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφαλιστικό: Δυναμική απεργία της ΟΕΝΓΕ σήμερα - Στηρίζουν ΠΙΣ, ΙΣΑ, οδοντίατροι

Το δικαίωμά τους για μία ανθρώπινη διαβίωση και εργασία, αλλά και για μία αξιοπρεπή σύνταξη, θα διατρανώσουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας οι γιατροί του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ), σε μία απεργία με παλμό, κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου, την οποία στηρίζουν μάλιστα και τα κορυφαία θεσμικά Όργανα, όπως ΠΙΣ, ΙΣΑ, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Ασφαλιστικό: Δυναμική απεργία της ΟΕΝΓΕ σήμερα - Στηρίζουν ΠΙΣ, ΙΣΑ, οδοντίατροι

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο Π.Ι.Σ. έχει προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον όλων των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν συντάξεις, εφάπαξ και εισφορές του ασφαλιστικού ενώ την ίδια ώρα, πυκνώνουν και οι υπόλοιποι κλάδοι που προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του νόμου (επιστήμονες, φυσικοθεραπευτές, μηχανικοί κλπ)

Οι προσφυγές θα συνεχιστούν καθώς θεωρούμε ότι οι εν λόγω Αποφάσεις αντίκεινται στα κοινωνικά δικαιώματα και τη συνταγματική λειτουργία, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προσθέτοντας:

«Η αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού κόσμου, έχει πληγεί από τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, οι οποίες οδηγούν τις περισσότερες φορές σε συκοφάντηση του ιατρικού σώματος, αδικαιολόγητα.
Οι ιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και θα συνεχίσουν και στο μέλλον, αλλά ζητούν από την Πολιτεία να τους ενισχύσει στο έργο τους, ηθικά και οικονομικά, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν την αποστολή τους απρόσκοπτα».

Σήμερα, σε μία περίοδο που η κρίση βαθαίνει αντί να αμβλύνεται, επιβάλλεται ο σχεδιασμός εθνικής μακρόχρονης πολιτικής προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δημιουργεί προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων της υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ, σημειώνοντας ακόμη τα εξής: Το 5% του ΑΕΠ, που διατίθεται σήμερα για την υγεία και το οποίο θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν αυξηθεί οι εισφορές υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια του συστήματος και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7%).

Ανθρωποκτόνο νομοθέτημα λέει ο ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ από την πλευρά του, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία και να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο εργασίας σήμερα Πέμπτη, 2 Μαρτίου, και ώρα 13:00.

«Ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος είναι ένα πρόχειρο, ανεφάρμοστο και ανθρωποκτόνο νομοθέτημα που θα οδηγήσει στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ ειδικότερα, κατέρχεται σήμερα στην απεργία με τα παρακάτω αιτήματα:

- Κατάργηση όλων των αντι - ασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
- Επιδότηση στο 80% του μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου γιατρού, κατά τη διάρκεια της αναμονής για ειδικότητα.
- Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων.
- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.
- Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.

Επίσης, η Ομοσπονδία ζητά ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

Την απεργία στηρίζουν και οι Οδοντίατροι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) αποφάσισε να στηρίξει την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, την οποία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 2 Μαρτίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατά του νέου φοροασφαλιστικού νόμου.

Επίσης, το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. καλεί οδοντιάτρους, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Εργασίας, η οποία έχει προγραμματισθεί για τη 1 μ.μ. της Πέμπτης 2 Μαρτίου.