ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Πιθανή καθυστέρηση παραχώρησης 14 αεροδρομίων, εξαιτίας υπ. Υγείας & ΕΚΑΒ

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την πιθανή καθυστέρηση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εξαιτίας διαφωνίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας και Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ.

Παπακώστα: Πιθανή καθυστέρηση παραχώρησης 14 αεροδρομίων, εξαιτίας υπ. Υγείας & ΕΚΑΒ

Η Βουλευτής αναφέρεται σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Fraport Greece αξιώνει την στελέχωση των αεροδρομίων με το απαραίτητο προσωπικό υγείας και ασθενοφόρα, ενώ το Υπουργείο Υγείας ζητά πληρωμή για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προτάθηκαν από το Υπουργείο Υγείας τρία «πακέτα» κάλυψης, ύψους 2,5 έως 7 εκατ. Ευρώ. Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, πως οι ανάλογες υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΚΑΒ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πραγματοποιούνται επί πληρωμή.

Η Βουλευτής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σοβαρότητα του ζητήματος και στην ανάγκη αυτό να επιλυθεί προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΚΑΒ, χωρίς επιπρόσθετη αργοπορία. Αναφέρει, πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έπρεπε να είχε μεριμνήσει εγκαίρως για την στελέχωση προσωπικού υγείας, ώστε να μην οδηγούμασταν στον κίνδυνο καθυστέρησης της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν αληθεύει πως έχει προκύψει πρόβλημα με την Fraport Greece σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας και Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ, και αν έχει πράγματι ζητηθεί από τον επενδυτή η πληρωμή των εν λόγω υπηρεσιών, προτείνοντάς του τρία διαφορετικά «πακέτα» κάλυψης, ενώ ρωτά και ποιά είναι αυτά. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ζητά να ενημερωθεί, σε ποιό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Fraport Greece.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση Παραχώρησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων εξαιτίας Διαφωνίας
για την Παροχή Υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης στην παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece, καθώς φαίνεται να μην υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα της παροχής υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ σε αυτά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο επενδυτής αξιώνει την στελέχωση των αεροδρομίων με το απαραίτητο προσωπικό υγείας και ασθενοφόρα, όπως αυτό ορίζεται από την Ελληνική νομοθεσία. Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να ζητά πληρωμή για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών και να έχει προτείνει στην Fraport Greece τρεις προσφορές κάλυψης. Πρόκειται για «πακέτα» ύψους 7 εκατ. Ευρώ, 4,5 εκατ. Ευρώ και 2,5 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, οι ανάλογες υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΚΑΒ προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», γίνονται επί πληρωμή.
Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό και πρέπει να επιλυθεί προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΚΑΒ, χωρίς οποιαδήποτε αργοπορία. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όφειλε να είχε μεριμνήσει για την στελέχωση προσωπικού υγείας, ώστε να μην οδηγούμασταν στον κίνδυνο καθυστέρησης της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι αληθές ότι έχει προκύψει πρόβλημα με την Fraport Greece σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας και Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Χώρας;

2. Έχει ζητηθεί από τον επενδυτή η πληρωμή των εν λόγω υπηρεσιών, προτείνοντάς του τρία διαφορετικά «πακέτα» κάλυψης και ποιά είναι αυτά;

3. Σε ποιό σημείο βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Fraport Greece;