ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Τελικά πόσες προσλήψεις έχουν γίνει; Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα το υπουργείο

«Για το πόσες προσλήψεις τελικά έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα στο χώρο της υγείας», ρωτά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας Κων. Μπαργιώτας, καθώς όπως σημειώνει, άλλα νούμερα έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν μερικές ημέρες στην Βουλή και άλλα στοιχεία, ανακοινώνουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μπαργιώτας: Τελικά πόσες προσλήψεις έχουν γίνει; Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα το υπουργείο

Επισημαίνει δε, ότι «Τη στιγμή που η λειτουργία των νοσοκομείων είναι οριακή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας υπολογίζει τις προσλήψεις σε 18.730. Η διαρκής επίκληση αριθμητικών στοιχείων –κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- συσκοτίζει την αλήθεια, εξυπηρετώντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι λαϊκισμού της κυβέρνησης», τονίζει ο κ. Μπαργιώτας και συνεχίζει:

Στις 2 Μαρτίου 2017 κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις» ο κ. Πολάκης ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή το σύνολο των θέσεων που έχουν αναλάβει υπηρεσία, που είναι σε διαδικασία να αναλάβουν υπηρεσία, που είναι προκηρυγμένες και δεν έχει τελειώσει η κρίση ή που πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο έτος 2017, από τον Οκτώβριο 2015 είναι 18.730. Αυτά είναι τα νούμερα. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει υπηρεσία είναι 4500 από τις πρώτες προκηρύξεις, είναι 2500 από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, όλοι υπόλοιποι -ένα πολύ μεγάλο κομμάτι- έρχονται και αυτοί που μένουν να προκηρυχθούν είναι περίπου οι 3000 Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και οι 2000 θέσεις των μόνιμων ιατρών τώρα... Αυτή είναι η πραγματικότητα: είναι 18730. Πόσους διώξατε τα χρόνια των μνημονίων;

Γύρω στους 8000. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει σε επίπεδο πραγματικής ανάληψης υπηρεσίας τους 4500, χωρίς να υπολογίζω του ΟΑΕΔ που είναι περίπου 2000 - δεν έχω τα ακριβή νούμερα». Παρά το επίμονο αίτημα του υπογράφοντος να κατατεθεί ο αναλυτικός πίνακας των προσλήψεων στα πρακτικά της Βουλής, ουδέν κατατέθηκε.

Και συνεχίζει ο βουλευτής:

Στις 17 Μαρτίου 2017 ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την υγεία, ανέφερε τα εξής «Από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ήδη 6.256 προσλήψεις, εκ των οποίων το 1/3, δηλαδή οι 2.200, είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί ήδη άλλες 1.974 θέσεις, από τις οποίες οι 1.759 θα είναι μόνιμες και τέλος προκηρύσσονται το επόμενο διάστημα άλλες 3.200 θέσεις, εκ των οποίων οι 2.350 θα είναι μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες υγείας.

Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και λοιπό προσωπικό. Συνολικά, λοιπόν, σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά της χώρας, όπως όλοι γνωρίζουμε, κινούνται σε εξαιρετικά στενά πλαίσια, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 8.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό».

Ο βουλευτής Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας τι ισχύει τελικά, δεδομένου ότι άλλα αριθμητικά στοιχεία δίνει ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας και άλλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ζητά να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τις 18.730 –τόσο προκηρυχθείσες όσο και καταληφθείσες- θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα ανά περιφέρεια, νοσοκομείο και ειδικότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας από τη Βουλή: Δεν ισχυρίζομαι ότι η υγεία έγινε παράδεισος - Εξεταστική για μεγάλα σκάνδαλα