ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Χιλιάδες επισκέψεις & νοσηλείες στο ΕΣΥ - Τι δηλώνει στο Onmed το ΕΚΕΠΥ

Το προσφυγικό ζήτημα και η εγκατάσταση των προσφύγων στην χώρα μας είναι πλέον μία πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με ψυχραιμία, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα.

Πρόσφυγες: Χιλιάδες επισκέψεις & νοσηλείες στο ΕΣΥ - Τι δηλώνει στο Onmed το ΕΚΕΠΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν τελικά όπως όλα δείχνουν, και όπως συχνά έχει αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το προσφυγικό, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανώσουμε τις δομές υγείας μας.
Οι ευπαθείς αυτές ομάδες ωστόσο, εκτός από την ανάγκη για στέγη και τροφή έχουν άμεση ανάγκη για περίθαλψη ιατροφαρμακευτική αλλά και ψυχολογική φροντίδα.

Ήδη με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, ως ενδιάμεσο ή ως τελικό (για κάποιους) σταθμό, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά από σοβαρά προβλήματα κυρίως χρόνια νοσήματα αλλά και ψυχολογικά.

Έκθεση του διεθνή μη κυβερνητικού οργανισμού Save the Children που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποκαλύπτει ότι η ψυχική υγεία στα hotspots «επιδεινώνεται ραγδαία λόγω των συνθηκών που επικρατούν ως απόρροια της συμφωνίας».
Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε στοιχεία από προαντίγραφο της έκθεσης, η οποία αναφέρει: «Η ψυχική υγεία επιδεινώνεται ταχύτατα λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Ο οργανισμός συμπληρώνει επίσης πως οι συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στην Ελλάδα έχουν προωθήσει τον αυτοτραυματισμό, την επιθετικότητα, το άγχος και την κατάθλιψη.

Φυσικά σε τόσο ευαίσθητες και κατατρεγμένες ομάδες, η ψυχή είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί προτεραιότητα, κυρίως η ψυχή των παιδιών και των εφήβων, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το σώμα και ιδιαίτερα τα χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, σε διάστημα ενός έτους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την χώρα, δέχθηκαν 48.500 περίπου επισκέψεις προσφύγων, ενώ νοσηλεύτηκαν 8.500 άτομα. Αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι, εάν λάβουμε υπόψιν μας, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, βρίσκεται στα όριά του. Και για τον λόγο αυτόν ακριβώς, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να αναπτυχθεί σύντομα η ΠΦΥ και οι δομές ΤΟΜΥ, προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ που ασφυκτιά και βρίσκεται στο κόκκινο.

Όπως τονίζει στο onMed ο κ. Παπαευσταθίου, οι πρόσφυγες απολαμβάνουν ισότιμη και ισοδύναμη περίθαλψη όπως ακριβώς όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις. Οι επαγγελματίες υγείας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν στηρίξει με γενναιότητα τις ευπαθείς αυτές ομάδες.

Εννοείται ότι η κάλυψη των προσφύγων – μεταναστών γίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο που η ΠΟΕΔΗΝ συχνά πυκνά, κατηγορεί ευθέως το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι τα χρήματα δεν προορίζονται για τους πρόσφυγες αλλά για την πρόσληψη προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα είναι πολλά και το ζητούμενο είναι να γίνει χρηστή διαχείριση για να μην βρεθεί στο τέλος φεσωμένο το ΕΣΥ. Όπως αναφέρει επίσης ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, πολλές ΜΚΟ - οι οποίες έχουν αναλάβει να στηρίξουν πρόσφυγες και μετανάστες - έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την Ελλάδα καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.

Ένα πρόγραμμα που τρέχει τελευταία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι το Philos, ύψους 25 εκατ. ευρώ και αφορά σε προσλήψεις προσωπικού σε επίπεδο ΥΠΕ, σε προσλήψεις για δομές και Κέντρα Φιλοξενίας (η Ελλάδα διαθέτει συνολικά μέχρι σήμερα 50 δομές και Κέντρα) και σε προσωπικό για την στήριξη του ΕΣΥ και των δομών Φιλοξενίας. Όλες οι συμβάσεις είναι εξάμηνες.

Διαβάστε ακόμη:

Save the Children: Αυτοτραυματισμοί και αυτοκτονίες στους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας



Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βλάπτει σοβαρά την υγεία των προσφύγων