ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Τα μικρόβια παραμένουν στο νοσ. Ζακύνθου - Ο ρόλος της καθηγήτριας-συζύγου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ασκεί την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Πολάκη στο νοσοκομείο Ζακύνθου, συνεπεία της οποίας ήταν και η λειτουργία των χειρουργείων που παρέμεναν κλειστά πάνω από 3 μήνες, εξαιτίας του θανάτου μίας γυναίκας 41 ετών. Και ενώ όλοι ανέμεναν το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα υποδείκνυε από τι τελικά κατέληξε η γυναίκα, τα κλειστά χειρουργεία άνοιξαν ... με μικρόβια, χωρίς το συμπέρασμα του πορίσματος. 

ΠΟΕΔΗΝ: Τα μικρόβια παραμένουν στο νοσ. Ζακύνθου - Ο ρόλος της καθηγήτριας-συζύγου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

«Τρεισήμισι μήνες τώρα ένα ολόκληρο νησί δεν έχει χειρουργείο, δεν έχει Νοσοκομείο και πλησιάζει η τουριστική περίοδος. Τρεισήμισι μήνες και ακόμη δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα για τα αίτια που προκάλεσαν σε 5 ασθενείς σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές από εγχειρήσεις ρουτίνας, εκ των οποίων η μία γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Δεν θα εκδοθεί ποτέ πόρισμα, δεν θα μάθουμε ποτέ από τι πέθανε η τραγική γυναίκα, αφού συντονίστρια της επιτροπής διορίστηκε από τον κο Πολάκη η καθηγήτρια αναισθησιολογίας κυρία Καραπαναγιώτου, σύζυγος Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι είναι η ίδια, η οποία είχε αναλάβει την ΕΔΕ για να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του ανήλικου κοριτσιού στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης από βρογχόσπασμο. Που ακόμη τα περιμένουμε», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, η αίθουσα μαίευσης του νοσοκομείου βρέθηκε επισφαλής και με αποικίες ενδονοσοκομειακών μικροβίων από τους ειδικούς που διενήργησαν τον σχετικό έλεγχο, ωστόσο οι αρμόδιοι, δηλαδή διοίκηση νοσοκομείου, 6ης ΥΠΕ και ηγεσίας υπουργείου, απέκρυψαν τα στοιχεία της έκθεσης από το προσωπικό του νοσοκομείου και ιδίως από το επιστημονικό συμβούλιο.

«Το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ το είχε στα χέρια της η επιτροπή και η Διοίκηση του Νοσοκομείου από τις 6/3/2017 όπως προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα παράδοσης του e-mail. Παρά ταύτα στις 7/3/2017 πήραν απόφαση να ανοίξει η αίθουσα μαίευσης για τις γυναίκες και τα έκτακτα χειρουργεία» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο υπό τον κ. Πολάκη την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την επίσκεψή του, υιοθετήθηκε τελικά η άποψη των γιατρών και του επιστημονικού συμβουλίου ότι η αίθουσα μαίευσης θα παραμείνει κλειστή έως ότου αποστειρωθεί από τα νοσοκομειακά μικρόβια και έως ότου εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι είναι ασφαλής και αποστειρωμένη.

Επίσης, εισακούστηκαν οι γιατροί που ζήτησαν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία σταδιακά με φορητές μπουκάλες αερίων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας για την κεντρική παροχή αερίων του χειρουργείου.

Οι γιατροί ζητούσαν πιστοποιητικό ασφαλείας των αερίων της κεντρικής παροχής των χειρουργείων, δείχνοντας ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που εμφανίστηκαν σε πέντε ασθενείς, μία εκ των οποίων κατέληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, μπορεί να προήλθαν από βλάβη και διαρροή αερίων. Οι φορητές μπουκάλες αερίων είναι μια λύση, που παραπέμπει περισσότερο σε συνθήκες εμπόλεμης λειτουργίας ενός νοσοκομείου» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Από το πόρισμα των δύο γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν της ολοκλήρωσης των μικροβιολογικών εξετάσεων των περιβαλλοντικών δειγμάτων που ελήφθησαν από τις άψυχες επιφάνειες των χειρουργικών αιθουσών του Γ.Ν. Ζακύνθου στις 7-9/2/2017, προκύπτει πως στην αίθουσα μαίευσης υπάρχουν συγκεκριμένα ενδονοσοκομειακά μικρόβια, σταφυλόκοκκος και χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Αναφέρεται ότι οι αίθουσες της χειρουργικής και της ορθοπεδικής είναι «καθαρές» από παθογόνους μικροοργανισμούς ή μύκητες. Ωστόσο, στην αίθουσα μαίευσης απομονώθηκαν αποικίες σταφυλόκοκκων που αποτελούν βακτήρια που αποικίζουν το δέρμα, αποτελούν συνήθη παθογόνα που επιμολύνουν το άψυχο Νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι επιφάνειες από τις οποίες απομονώθηκαν οι μικροοργανισμοί ήταν κρίσιμης σημασίας και ήταν τα κύρια και βοηθητικά τροχήλατα εργαλειοδοσίας.

Από τις επαναληπτικές καλλιέργειες που πάρθηκαν από την αίθουσα της μαίευσης μετά από τελικό καθαρισμό απομονώθηκαν από τις ίδιες επιφάνειες ξανά σταφυλόκοκκοι (κοαγκουλάση αρνητικοί CNS) αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό καθώς και μια αποικία χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.

Οι ειδικοί τονίζουν στην έκθεσή τους ότι χρειάζεται πιο επισταμένη καθαριότητα όσον αφορά τις επιφάνειες της αίθουσας της μαίευσης σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: Το νοσ. Ζακύνθου είναι ασφαλές - Ολοκληρώθηκαν όλοι οι έλεγχοι των χειρουργείων