ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΕΠΥ: Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλο το ΕΣΥ σε ρεαλιστικές συνθήκες και με παρατηρητές

Με στόχο να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου συνεχίζει τις σημαντικές αυτές δράσεις σε πραγματικό χρόνο και ρεαλιστικές συνθήκες.

ΕΚΕΠΥ: Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλο το ΕΣΥ σε ρεαλιστικές συνθήκες και με παρατηρητές

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εν λόγω ασκήσεις ετοιμότητας, αφορούν συνθήκες πυρκαγιάς και σεισμού και όπως αναφέρει ο κ. Παπαευσταθίου, επιχειρούμε να υλοποιούνται και τα δύο ταυτόχρονσ και μάλιστα σε μία σκληρή καθημερινή ημέρα, όταν τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς.

Πραγματικοί χρόνοι και άκρως ρεαλιστικά σενάρια, είναι τα δύο σημεία, στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Παπαευσταθίου, ενώ σε όλες σχεδόν τις ασκήσεις, υπάρχουν παρατηρητές που αξιολογούν την ανταπόκριση των υπηρεσιών τους.

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα στο Σισμανόγλειο, παρών στην άσκηση ετοιμότητας, ήταν και ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ακόμη, παρόντες σε όλες τις ασκήσεις, είναι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού, της τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας, Δήμων και της Περιφέρειας.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να λειτουργούμε σε συνθήκες απόλυτης κρίσης με αποτελεσματικότητα και να επιβιώνουμε, τονίζει ο συνομιλητής μας, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από ζητήματα crisis management, καθώς το 2004, μία χρονιά με μεγάλες απαιτήσεις για την Ελλάδα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, ενώ από το 2006 έως το 2010 διετέλεσε πρόεδρος του Φορέα.

Η επόμενη άσκηση ετοιμότητας έχει καθορισθεί για την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Θριάσιο νοσοκομείο, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα και μέχρι τις 15 Μαίου, έχουν προγραμματιστεί, τουλάχιστον 5 ακόμη Ασκήσεις ετοιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28 ασκήσεις ετοιμότητας επί θητείας του Νίκου Παπαευσταθίου, δηλαδή στα δύο περίπου τελευταία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο και παράδοξο ταυτόχρονα, ότι από το 2004 μέχρι το 2015 είχαν γίνει μόνο 2,5 (!;) ασκήσεις ετοιμότητας.

Εν τω μεταξύ, στις 31 Μαρτίου, στα γραφεία του ΕΚΕΠΥ ο κ. Παπαευσταθίου θα πραγματοποιήσει ταχύρρυθμη εκπαίδευση στους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.