ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: «Γερασμένος» ο στόλος του ΕΚΑΒ - Πού υπάρχουν προβλήματα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος του ΕΚΑΒ με σχεδόν όλα τα ασθενοφόρα να κυκλοφορούν περισσότερο από 20 χρόνια και να κάνουν τουλάχιστον 10.000 χιλιόμετρα το μήνα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: «Γερασμένος» ο στόλος του ΕΚΑΒ - Πού υπάρχουν προβλήματα

Στη σχετική ανακοίνωση, οι συνδικαλιστές των εργαζομένων στα νοσοκομεία παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα για τα προβλήματα που υπάρχουν με τα «γερασμένα» ασθενοφόρα.

ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Από τα 48 ασθενοφόρα που διαθέτει συνολικά καθημερινά είναι σε λειτουργία 19 με 22. Το καθένα από αυτά έχει διανύσει περισσότερα από 700.000 χιλιόμετρα. 10 ασθενοφόρα έχουν παροπλιστεί καθώς δεν υπάρχουν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν ανταλλακτικά και να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Καλύπτει πέντε νομούς, αυτούς της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Πριν τρία χρόνια όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ με 30% λιγότερες διακομιδές Ασθενών, το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας διέθετε στην κίνηση 30 Ασθενοφόρα.

Οι διακομιδές που γίνονται καθημερινά:

Νοσοκομείο Ζακύνθου: (με τρεις μήνες κλειστά τα χειρουργεία) διακομιδές κατά μέσο όρο 2 εκτάκτων περιστατικών προς τα Νοσοκομεία των Πατρών.

Νοσοκομεία Ηλείας (Πύργος – Αμαλιάδα): διακομιδές κατά μέσο όρο 3 εκτάκτων περιστατικών προς τα Νοσοκομεία Πατρών.

Νοσοκομεία Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο – Μεσολόγγι): διακομιδές κατά μέσο όρο 4 εκτάκτων περιστατικών προς τα Νοσοκομεία των Πατρών.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: διακομιδές κατά μέσο όρο 4 εκτάκτων περιστατικών την εβδομάδα προς Νοσοκομεία εκτός νησιού.

Τελείως ακάλυπτοι είναι και οι ασθενείς στη Βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιάννακο υπάρχει ένα ασθενοφόρο στο Μύτικα, το οποίο δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ και είναι μόνιμα χαλασμένο.

Δήμος Καλαβρύτων

Ο χρόνος για να φτάσει ένας ασθενής από τα 45 χωριά της περιοχής στο πλησιέστερο Νοσοκομείο, κάτω από καλές καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται σε μία ώρα.

Στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας είναι διαθέσιμο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια κι αυτό όταν υπάρχουν διασώστες.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων απέκτησε ασθενοφόρο μετά από δωρεά όμως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει λόγω έλλειψης διασωστών. Για την κάλυψη των αναγκών του Χιονοδρομικού Κέντρου αναγκάστηκε να συνάψει σύμβαση με Ιδιωτική Εταιρεία Ασθενοφόρων.